2011. október 19., szerda

KAJARESZLEG

Neha lesz ilyen poszt is, ha valami klassz helyen jarok, vagy uj kajat ismerek meg. Mult hetvegen itt voltak Carlos szulei, veluk voltunk ket jo helyen is. Mindketto rodizio volt, de mas jellegu. A rodizio olyasmi, mint az all you can eat, fix ar van, zabalj! De itt meg felallni sem kell erte, hordjak a kajakat, es te valasztasz, mi kell. Az elso helyen pizzakat szerviroztak, illetve palacsintat. Nekem ez jott be jobban, raadasul 20R$, es a szomszedban van. :) A masik hely viszont a husimadoknak az alom etterem. Foleg marhat szolgalnak fel, annak kulonbozo reszeit, kulonbozo modon elkeszitve. De van svedasztal is, csomofele salata, halak, stb. Ugyhogy azert mindenki megtalalja a magaet, de teny, hogy leginkabb akkor eri meg, ha valaki nagyon szereti a hust (en speciel rosszul vagyok attol, ha veres a hus, itt pedig hoztak erosen nem well done husokat is…) Az ar pedig kb 50R$ ezeken a helyeken.

Meg regebben voltunk egy osztrak etteremben, Hansl a neve. Egy hegyen (Joa) van a hely, amit kivetelesen nem favela borit, hanem a varos talan legdragabb villai. De sajnos nem nagyon lehetett latni semmit, mert sotet volt mar, es a falak eleg magasak… A hely nagyon tetszett, a kaja is finom volt, es a panorama sem volt epp csunya... :) Szoval ide meg biztos visszajovunk!

Hansl

hansl.jpg



Van a sulihoz kozel egy irodahaz egyik emeleten egy etterem. Eleg posh helynek tunik, bar ahhoz kepest nem annyira draga, 30R$, de onkiszolgalos all you can eat. A kaja jo volt, de ami meg annal is jobb, az a latvany! Sugarloaf, Botafogo-obol… Ez a kep ott keszult:

 




Nehany tipikus brazil kaja:

Feijoada: regen a szegenyek etele volt, mert eredetileg mindenfele maradek hust raknak bele+bab, ilyen porkolt-szeru az egesz. Viszont lehet normalis husbol is csinalni persze, ugy nagyon finom.


Pastel: altalaban daralt hussal vagy sajttal, de akar csokival vagy crème de leite-vel (suritett tej-szeruseg) toltott tesztafele, olyasmi, mint a croissant, csak mas a tesztaja.


Pão de queijo: sajtkenyer lenne a forditasa. Valojaban az is kabe, golyoszeru sajtos tesztafele. Minas Gerais allam specialitasa.


Bolinho de bacalhau: tokehal, krumpli, tojas es fuszerek keverekebol gyurt, majd kisutott golyo. Altalaban eloetelkent vagy sorkorcsolyakent eszik.

Gyumolcsok: mindenfele szinu, formaju fura gyumolcs van, amiket eddig maximum konzerv gyumolcssalataban feldarabolva lattam. Papaya, maracuja, açai, goiaba, mango, stb. Az autopalya menten meg kicsi furtos banant arulnak. :) Ezt a listat talaltam az egyik oldalon, mint ,,nehany” Braziliaban oshonos gyumolcs:

Cacau, cajá, caqui, carambola, cupuaçu, mangaba, siriguela, pinha, pitanga, sapoti, umbu. Ezek pedig csak egy régio (Goias Serra) gyumolcsei: brejaúba, buriti, cagaita, cajuzinho, cajá-manga, guabiroba, jatobá, murici, mutamba, pequi, taperebá. Na igen, van elet az alman tul. :P

Catupiry: tipikus brazil sajtfele. Csomo mindenhez hasznaljak (pizzan, husokhoz, de edesitve desszertkent is).



Mi nincs, ami otthon van?

Ezt mar olaszorszagi tartozkodasom alatt is annyiszor elsirtam, hogy mar unalmas, nincs tejfol. De vegul Milanoban is talaltam, itt pedig kremsajttal helyettesitem, osszekeverve egy kis fozotejszinnel, nagyjabol ugyanaz, fozni jo. Turo sincs, legalabbis amit turonak neveznek, az nem igazan hasonlit az otthonira, de ez eddig nem is hianyzott, meg ha nagyon kene, megoldanam valahogy. Ami szinten leginkabb fozeshez kene, az a jo paprikas-fustolt kolbasz. Na az sincs, van valami nagyon gyenge kolbasz-utanzat, de se nem paprikas, se nem fustolt, se nem jo. Az, hogy nincs Turo Rudi, sok kulfoldre szakadt ,,sorstarsammal” ellentetben nem igazan vag foldhoz. Otthon persze szerettem, de itt meg vannak mas edessegek, amik nagyon finomak. Es itt meg lehet kapni Chokitot! :) (otthon miert vontak ki a forgalombol? Vagy csak en nem lattam mar egy ideje?)

A multkor sot akartam venni a supermarketban alattunk (mindjart a hazunk aljaban van egy supermarket, a Zona Sul, ez praktikus, ha szakad az eso pl, meg egyebkent is jo). Szoval, nezem a polcot, ahol szinte hihetetlen, de magyar (!!!) tengeri (!!!!) sot talaltam! Kotanyi, minden magyarul van rairva, itt a bizonyitek a Zona Sul oldalarol:

 



Sokaig nem talaltam sehol zsemlemorzsat, aztan mikor hetvegen Carlos anyukaja rantott hust csinalt, gyanus lett, hogy azert az mar csak nem hianycikk.  Olaszorszagban hianyoltam a vegetat, pirospaprikat, a rendes, finom kenyeret/kiflit/zsomlet. Na, itt mindegyik van szerencsere, bar tuti, ami tuti alapon hoztam egy kis uvegnyi mama-fele pirospaprikat, olyan ugysincs. :) Vanilias cukrot nem talaltam, de hat ez legyen a legkevesebb!

Az import minosegi piak dragabbak, mint otthon. A borok pedig sokkal dragabbak. A legolcsobb, amit lattam is kb 2000Ft volt. A sajtok is nagyon dragak. Szoval a kisse modoros borozas-sajtkostolas nem valoszinu, hogy beepul a mindennapjainkba.




4 megjegyzés:

  1. Pastel és Pão de queijo receptet kérek. Aztán majd magyarosítom, csak valami kiindulási alap jól jönne... És kérek még soksoksok ilyen posztot, különben nem marad más, mint szegényes kreativitásom, amiből tegnap is csak egy gyömbéres-citromos brownie-ra futotta. :)

    VálaszTörlés
  2. Na azert azt a brownie receptet rakd csak fel a blogodra! :) A recepteket majd kuldom. En sem probaltam meg hazilag elkesziteni egyiket sem... challenge accepted! :D
    Lesz meg ilyen poszt egyebkent, ne aggodj! Es ezuttal mar sajat fotokat is rakok bele. :)

    VálaszTörlés
  3. Yaaaay, várom-várom!

    VálaszTörlés
  4. Igen, a tejfol nekem is nagyon hianyzik. Pedig milyen finom lenne pao de queijo-val! Meg egy csomo minden massal... natur joghurttal szoktam helyettesiteni, illetve amikor a sao pauloi magyar hazban langos sutes van, akkor osszekeverik a natur joghurtot azzal a kremmel aminek most nem jut az eszembe a neve, de ugyanugy nez ki mint a joghurt csak zsirosabb.

    VálaszTörlés