2012. december 6., csütörtök

OSCAR NIEMEYER



Azt hittuk, orokke elni fog az oreg, de ma, 10 nap hijan 105 eves koraban elment. 1907-ben szuletett Rioban, tehat mar akkor 80 eves volt, amikor en megszulettem. O tervezte tobbek kozott az epuletet, ahol epp ulok, az FGV foepuletet, ami az FGV logojat szimbolizalo oszlopairol hires, amugy a tobbi, altala tervezett epulethez kepest semmi extra nincs benne. 

FGV es a V alaku oszlopok

Nagyobb szam Braziliavaros, amit gyakorlatilag o tervezett (Lucio Costaval karoltve). Nehany epulet a brazil fovarosbol:

Igazsagugyi Palota
Elnoki Palota
Parlament
Katedralis

1964-ben, a jobboldali katonai puccsot kovetoen Parizsba koltozott, mivel Braziliaban ellehetetlenitettek a munkajat, mondvan, a kommunista epiteszetnek Moszkvaban a helye. Azert Brazilian kivul sem tetlenkedett, jopar epuletet tervezett szerte a vilagban. 85-ben tert vissza. Ekkor tervezte tobbek kozott a niteroi muzeumot, ami mind kozul a legfuturisztikusabb, szerintem.

Museu de Arte Contemporânea de Niteroi
Bar a Nemzeti Muzeum sem akarmi:

Museo Nacional Brasilia

Es egy legendas kep a vegere: Niemeyer, Vinicius de Moraes, a felesege, Lila es Tom Jobim (ok a brazil zene nagy alakjai, tobbek kozott a Girl from Ipanema szerzoi - aminek a sztorijarol nem emlekszem irtam-e mar, roviden annyi, hogy a ket faszi mindig a Velosoban pialt, Ipaneman, egy fiatal, szep lany, Helô meg mindig ott ment el a hely elott, neha beugrott cigit venni az anyjanak, es hat nagyon megtetszett az uraknak, ugyhogy irtak rola egy szamot. Es a csaj meg hires lett, mert ki ne akarna tudni, hogy ki a girl from Ipanema. :) ).



Niemeyer stilusa megosztja a kozvelemenyt, de egy biztos: Brazilia nem lenne olyan, amilyen, ha o nincs. Nyugodjek bekeben!






4 megjegyzés:

  1. Teo!
    Szép volt, hogy megemlékeztél az építész matuzsálemről. Bárcsak a magyar nagyok is ilyen hosszú életet élnének, hogy a szellemük tovább virágozhatna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom, Istvan! Tenyleg kevesen erik meg ezt a szep kort, sajnos.. Mennyi mindent lathatott.. Van is egy honlap: dolgok, amik Niemeyernel fiatalabbak: http://coisasmaisnovasqueoscarniemyer.tumblr.com/
      :)

      Törlés
  2. Ez az kedvenc blogom elolvastam az összes írásodat!Mostanában már miért nincsenek cikkek?:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom, Benjamin, megtisztelo! :) Lesznek cikkek (most irom a karacsonyit), csak kicsit el voltam havazva mostanaban. De a blog el es virul tovabbra is! :)

      Törlés