2011. október 25., kedd

ALL THE SMALL THINGS


Bar az eddigi posztokbol lehet, hogy nem ez jon le, de osszessegeben Brazilia nem kulonbozik nagyon Magyarorszagtol. Marmint, ahhoz kepest, hogy milyen nagyon messze van, masik kontinens, kultura, stb, nincsenek akkora kulonbsegek, mintha pl nyugat helyett keletre indulunk meg otthonrol. A brazil kultura nagyon sokszinu. A portugal hatas volt talan a legerosebb, ezt szinesiti az oslakos indianok es a feketek, illetve a sok mas bevandorlo (olasz, japan, ha csak a legnagyobb kozossegeket emlitjuk) kulturaja. Ennek ellenere megsem sokkal masabb, nagyreszt katolikusok, hasonlokeppen gondolkodnak, hasonloak az erkolcsi normaik (csak talan szigorubbak, kevesbe liberalisak), ugyanolyanok a kozlekedesi tablak,  a kocsik, az oltozkodes hasonlo.

Megis mas. Teljesen mas, nekem. Az aprosagok miatt. Mas Brazilia illata. Talan furcsan hangzik, de szerintem egy orszagnak megvan a tipikus szaga, es ezalatt nem a kutyaszarszagot vagy a kocsik buzet ertem, hanem azt a tipikus illatot, amit nehez leirni, ha Magyarorszagrol van szo, mert mar megszokta az orrunk (mint a parfumodet fel ora utan). De ha nagyon megeroltetem az agyam es a szagloemlekezetemet, akkor pl a vasarcsarnokok, piacok korul terjengo fustolt/sult kolbasz szag  ilyen, vagy az ovodak tipikus illata, ami otthon mindenhol ugyanolyan, a ‘babaszag’ es a tisztitoszerek (hypo?) furcsa, ismeros egyvelege. Vagy a menzak, MINDIG ugyanolyan a szaguk! Meg meg egy csomo ilyen van..
Itt ugyanugy megvannak a tipikus illatok, amik annyira brazilosak. Az ettermek illata mindig ugyanolyan (de nem olyan, mint otthon). A lepcsohazakban, suliban, irodaban sokszor erzem ugyanazt a szagot, valami kellemes, nagyon jellegzetes illatu tisztitoszer lehet. Az utca szaga is mas, mint amit otthon megszoktam. De jok ezek az illatok, mert valahogy orokre bevesodnek az agyadba, es egy egesz sor emleket hoznak elo, ha megerzed…
Az izek is masok. Ma pl ebedre csirkeporkoltet ettem. De nem olyan volt, mint otthon, volt valami furcsa mellekize, amit mar csomoszor ereztem paprikas kajakban, es nem tudom mi az, de nem valami jo… Mas alapanyagokat, mas fuszereket hasznalnak, nem sokkal masabb, de szokni kell ezt is. Meg hat nyilvan, hianyoznak az otthoni izek, hianyzik anya meg a mama foztje, a Mariann sutijei, meg egy jo kis vorosboros marhapori apatol... A viz borzasztoan rossz izu, azt mondjak, azert, mert annyit fertotlenitik. Nem, a pesti viz nem rossz! Legalabbis nem ennyire, az meg boven az ihato kategoria!
Furcsa, hogy valahogy a belso orat nem lehet atverni. Folyamatosan ugy erzem, osz van, pedig gyors leptekkel igyekszunk a nyar fele, kesobb sotetedik, egyre melegebb van, ami tok jo, de valahol belul erzem, hogy nem stimmel. Vajon ezt megszokni mennyi ido??

1 megjegyzés:

  1. Jajj Teó, egy igazi nosztalgikus, már-már romantikus bejegyzés. :) Szerintem egyébként ezt az ősz dolgot majd gyorsan felülírja, amikor mi itt épp fagyoskodunk, várunk szkájpra, te pedig épp megjössz a bícsről [vagy nem érsz rá, mert oda mész].

    VálaszTörlés