2012. július 24., kedd

TURISTAKÉNT RIOBAN

Ha az ember keszul valahova nyaralni, altalaban azert utananez, hogy az adott helynek mik a jellemzoi, adottsagai, mire kell odafigyelni, mit vigyel, mit ne, mit csinalhatsz es mit ne... Ez a Rioba igyekvokre tobbszorosen igaz, hiszen Rio egy masik foldreszen fekszik, raadasul Amerika fejletlenebbik felen, amirol altalaban olyan negativ kenyszerkepzeteink vannak, minthogy biztos mindenfele merges kigyo es bogar taplalekaul fogunk esni, de ha ezt sikerul is elkerulni a nagyvarosi dzsungelben, akkor is ott a nem tul bizalomgerjeszto statisztika a rioi droghaboruk es egyeb utcai meccsek kovetkezteben eltuno turistakrol, mert ugye Rio, mint olvashatjuk sok helyen, a vilag egyik legveszelyesebb varosa... De nem az. Sok valtozason ment es megy keresztul a varos, aminek az egyik kovetkezmenye, hogy sokkal biztonsagosabb, mint akar csak par eve volt. A favelak alvilagi bizniszeit a BOPE igyekszik visszaszoritani, a fejlodo varos, gazdasag, az uj beruhazasok, epitkezesek rengeteg embernek adnak munkat, igy talan a turistaovezetekre szakosodott bunozes is visszaszoruloban van. A Zona Sul legtobb resze ejjel is teljesen biztonsagos, Leblonban, Ipaneman, Copan a parton is lehet este setalni, futni, biciklizni. Tudom, hogy az Isten varosa es a Tropa de Elite filmek utan, +nehany forum hozzaszolasait olvasva mas benyomast kelthet a varos az emberben, de: 1. ezek a filmek tobb, mint 10 eve jatszodnak (a Cidade de Deus inkbb 30...), 2. remtortenetet minden varosrol lehet meselni, 3. Rio soha nem lesz cuki sved falu. Foleg azert, mert nem sved es nem falunyi meretu. Mondjuk cukinak cuki.

Nyilvan vannak szabalyok, amiket erdemes betartani:
-Az utlevel soha ne legyen nalad! Egy masolat a fenykepes oldalrol boven megteszi., vagy valami mas fenykepes igazolvany.
-Ne legyen nalad nagyon sok ertek. Ez nem azt jelenti, hogy a kamerat otthon kell hagyni, telefon is nyugodtan lehet nalunk es ha hasznaljuk sem lesz semmi baja. Penz annyi, amire aznap szukseg van. Nem baj, ha nem aggatjuk tele magunkat millios ertekkel biro ekszerekkel...
-Ha valami gyanus alak elkezd beszelni hozzad, ra se nezz, nemhogy visszaszolsz akarmit! Ha viszont kessel/fegyverrel fenyeget, nem ajanlott hadakozni, add oda amit ker! Sajna ez van, valszeg tenyleg van fegyvere, nem erdemes kockaztatni. Ilyesmi egyebkent soha nem fordult elo se velem, se a legtobb emberrel, akit ismerek. De volt, akivel igen, nem tortent semmi, mert odaadtak a taskajukat/tarcajukat. Szoval ilyen van.
-Turistakent ne menj eszakra! Nincs ott semmi latnivalo, sot, eleg lehangolo a latvany, es arra azert elofordulnak buszos rablasok (2-3 csavo felszall a buszra, fegyverrel, es lenyuljak az utasok ertekeit). A Zona Sulban maradva ilyen nem eshet meg veled, a Centro, meg Barra is biztonsagos ebbol a szempontbol. En egyszer voltam eszakon, egy piacon, es nem volt egy felemelo elmeny. Kocsival atutazoban maximum. De turistakent inkabb sehogy! No Zona Norte!
-Ez a szabaly a favelakkal is. Szervezett tura keretein belul oke, ugy biztonsagos, es azt gondolom, hogy sok favela ma mar amugy is az lenne, de ne! A brazilok sem mennek be, ha nem ott laknak, mit keresnel ott messzirol kifeherlo gringokent? Ha erdekel ez a vilag (ami nem meglepo, engem is erdekelt), ajanlom ezt a szervezetet, ok csinaljak azt a favela-tourt, amin mi is voltunk: http://www.favelatour.com.br/
-A beachen ne hagyd orizetlenul a cuccokat! Ha egyedul vagy, legrosszabb esetben kerd meg a kozeledben ulo megbizhatonak tuno strandolot, hogy nezzen ra, amig a vizben vagy.

Oke, itt vagyunk turistakent, merre menjunk? A teljesseg igenye nelkul ezek az ugymond kotelezo turistalatvanyossagok, ha van idonk es lehetosegunk, erdemes mindet megnezni, mert nekem meg a 3. alkalommal is tatva maradt a szam a latvanytol pl a Pão de Açúcar tetejen.. Pedig nem szeretek turistaskodni, a turistakat meg kifejezetten ruhellem. :D

-Krisztus-szobor: taxival, kocsival, busszal kozelitheto meg, feljutni 3 fele keppen lehet: 1. kisvonattal, ez a legdragabb, de ez egeszen lentrol indul. 2. mikrobuszokkal, ez olyan 25 real (ebben mar benne van a belepo ara is). 3. gyalog, de ezt nem probaltam meg, es ekkor is fizetni kell, es nagyon magasan van. Mi Bencevel legutobb 4 korul mentunk, es igy volt meg napsutes, majd naplemente, es akkor mar megvartuk a sotetedest, amikor mar ki van vilagitva a varos (ilyenkor telen mar 6-kor). Mindenkepp tiszta idoben erdemes menni!



-Pão de Açúcar (Cukorsuveg-hegy): kocsival Urcat kell keresni (amit legkonnyebben a hurkarol jegyez meg az ember :D), de buszok is jarnak erre. Urca maga is erdekes, mert egy eleg zart kerulet, egy felsziget gyakorlatilag, egy ut visz be es ki, sok hiressegnek van haza itt. A hegyre felvono visz fel, kb. 40R$ a belepo.



-beach: Copacabana, Ipanema, Leblon, Barra, etc.



-Jardim Botanico: van egy minimalis beugro, 5R$. Mindenfele brazil es mas egzotikus noveny megtalalhato, nagyon szep park.



-Parque Lage: szinten park, a Jardim Botanico mellett, ide nincs beugro, es vadregenyesebb, mint a masik.



-Centro: szinhaz, muzeumok, kavezok, stb.



-Santa Teresa hegy: muveszek kedvelt lakohelye, kicsit europai stilus



-Lapa: pentek-szombat utcaparty az arkadok alatt. :) Sok szorakozohely is errefele van.



-Engenhão (ill. ha ujra kinyit, Maracanã): focimeccs a stadionban, valamelyik helyi csapat tuti jatszik (Flamengo, Vasco, Fluminense, Botafogo)

Bencevel Fla-Flu 100. evfordulojan


-Arpoador (Ipanema es Copa kozott a kovek): szep a naplemente innen



-Tijuca erdo es nemzeti park


Emellett tipikus turista programok Ipaneman a hippy market, a favela turak, a kornyezo beachek felfedezese (Búzios, Ilha Grande, Angra dos Reis), Petrópolis, Niteroi Riohoz kozeli varosok. 

Erdemes nezegetni programajanlokat is, mert bele lehet futni 1-1 jo koncertbe vagy kiallitasba. Ez pl. egy jo oldal a tajekozodasra:
http://www.timeout.com.br/rio-de-janeiro/en

Es persze olvassatok el a Rioval kapcsolatos regebbi posztokat. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése