2013. január 17., csütörtök

BEILLESZKEDÉS

Beilleszkedes


Egy uj orszagba, kulturaba valo beilleszkedes hosszu folyamat. Biztos, hogy mindenkinel valtozo, hogy mennyire hosszu, mindenesetre en azt mondanam, hogy also hangon egy ev. Es ezt a folyamatot bizonyos allomasok alkotjak, amiket, mint valami szamitogepes jatek szintjeit, meg kell ugranunk. Ezek kis dolgok, amelyek fontossaga valojaban csak akkor tunik fel, amikor kiszakadunk a jol megszokott kis kozegunkbol, es ott talaljuk magunkat a nagy budos semmi kellos kozepen. Fontossagi sorrendet figyelmen kivul hagyva nalam ezek az allomasok a kovetkezok:

-vannak helyi (nem csak kulfoldi) barataid
-helyismeret: ha el kell jutnod A-bol B-be, es taxit fogni nem er, viszonylag nagy biztonsaggal megoldod a dolgot 
-van haziorvosod (persze az nem gond, ha meg nem voltal beteg, de ha lerobbannal, tudod, hova fordulj)
-van nogyogyaszod (a fiuk kitalalhatnak valami mast ehelyett :D)
-van kozmetikusod, fodraszod (na mondjuk a fodraszhoz jarast sosem vittem tulzasba, mert felek toluk, mint a tuztol)
-ha nem is olyan mertekben, mint otthon, de a kultura is resze az eletednek (voltal mar szinhazban, muzeumban, kiallitason, olvasol barmit helyi koltok, irok tollabol, stb)
-vannak kedvenc helyeid (ez lehet egy park, kocsma, kavezo, barmi)
-valami helyi kozosseg tagja vagy (ez is lehet barmilyen temaju, vallasi, kulturalis, sport, stb)
-kepben vagy az adott orszag gazdasagaval, politikajaval kapcsolatban (nem kell feltetlen tudni, ki a Tul Sokan Dolgoznak Itt A Te Adodbol Miniszterium feje, de tudod, hogy kb mi zajlik az orszagban)

Azt hiszem, ezek mindegyike elkepzelhetetlen a helyi nyelv ismerete nelkul. Ez volt a vizvalaszto nalam is. Amikor mar tuljutottam az oi tudo bem es tarsai cimu fejezeteken, es ertelmesebb dolgokrol is ugy-ahogy el tudtam mondani a velemenyem, valahogy kinyilt a vilag. Fel mertem venni a telefont es dokihoz idopontot kerni, tobbet beszelgettem random emberekkel az utcan, amitol egyszeriben ugy ereztem, mintha tenyleg idetartoznek. A kollegaim mar nem ugy neznek ram, mint a fura lanyra, akivel nem tudnak kommunikalni, az ugyintezes mar nem okoz gondot, siman elkavircolgatok a hivatalokban, es megertenek! Vegre-vegre megertenek, es en is megertem oket! Ez nagyon jo. :)




39 megjegyzés:

  1. Szia! Ne haragudj, hogy így ismeretlenül írok, de hogy tudnék írni privátban?
    Köszönettel Betty

    VálaszTörlés
  2. Hello! Persze, nyugodtan irj ide: sz.teodora@gmail.com. Udv, Teo

    VálaszTörlés
  3. Ahogy elnézem a posztra beillesztett képet, a másik oldalról sem szabad megfeledkezni, a befogadókról... ;)

    VálaszTörlés
  4. Na ja.. :) De a brazilok szerencsere eleg befogadoak.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Ott a környékeden mennyibe kerül lakást bérelni? Ilyen suttyó IBMes dolgozók megengedhetik maguknak hogy párjukkal felesben béreljenek arrafele lakást?

    VálaszTörlés
  6. hello! Itt az IBMes dolgozok jol keresnek, igy megengedhetik maguknak az amugy eleg magas berleti dijakat is. Ez kornyektol fuggoen 1500-5000 real korul mozog egy 2-3 szobas lakas eseteben. (1 real=110 Ft)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én konkrétan ott a környékeden gondoltam, amit írtál a Leblonról nagyon tetszett és tervezünk oda költözni majd ha minden jól megy :)

      Törlés
    2. ja eertem! Leblon eleg draga, de tenyleg az egyik (ha nem A) legjobb hely Rioban. Szerintem olyan 3-4000 real lehet egy kozepes meretu apartman, cserebe a kozos koltseg nalunk pl nem tul magas. Te jeloltel be facen? Mert akkor irnek inkabb ott! :)

      Törlés
  7. Szia!Milyen a közbiztonság rioban?Az utcákon azért lehet magaddal hordani telefont?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. haha persze, hogy lehet! :D A Zona Sulban nincs gond, de nyilván vannak olyan részei Rionak, ahova nem ajánlott betenni a lábunkat.

      Törlés
  8. tudod úgy nagyon könnyű beilleszkedni, ha van egy jómódú, gazdag brazil barátod, aki minden előkészít, finanszíroz, az első időkben dolgoznod sem kell, ráadásul nagyon jó alakú, szexi csaj vagy

    az ilyen emberek Magyarországon is jól élnek, mindenki kedves hozzájuk és boldogok

    és igen, irigy vagyok :)

    további kellemes életet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Nevtelen" ez milyen hozzászólás? Dél-Amerika nem az Európai Unio, hogy amint belépsz vmelyik uniós országba, már jogod van dolgozni. Hónapokig tartó ügyintézéssel és várakozással jár a vízum, ami nélkül nem is dolgozhatsz!!! És nyilván a portugált sem oktatják otthon az általánosban sem mindenféle mezei nyelvsuliban! "Furcsa mód" Brazíliában a portugált beszélik nem az angolt!Ami nélkül elég nehéz elhelyezkedni!
      Otthon elég sok magyar csaj nem dolgozik, hanem évekig gyesen van alig valamicske pénzért.. az jobb? Dél-Amerikában 3-6 hónap a gyes, aztán szépen mennek vissza dolgozni! :)

      Törlés
    3. :) Koszi, Grafogirl! Ez igy van, a vizumra 7 honapot vartam, DE egyebkent a megerkezesem utani 3. hetben elkezdtem dolgozni, csak ugye ez nem volt hivatalos, igy annyira nem akartam hangoztatni a blogon sem. A gyes valoban ennyi, minden kolleganom fel ev utan visszajott dolgozni, mert muszaj.
      Nevtelen: a beilleszkedes nem attol fugg, hogy ki milyen 'jo alaku, szexi' es milyen gazdag a pasija. Nem ettol kedvesek az emberek, hanem attol, ha te is nyitott vagy felejuk, segitesz, ha kell, alkalmazkodsz, megtanulod a nyelvuket, elmesz a szuletesnapjukra, ha meghivnak, stb. Itt nem turkal senki a masik penztarcajaban, mert nem ez a lenyeg.

      Törlés
    4. @TEO
      Pontosan!!! "Nem turkal senki a masik pénztárcájában" Chilében ugyanez van! Itt még a közeli ismerősök, sőt a rokonok sem kérdezik meg, hogy mennyi a fizetésed. Ja a gyest itt csak most emelték fel 6 hónapra, korábban 3 volt, de nagyon nehezen szavazták meg.. évek óta vitatkoztak az itteni parlamenteben a fél éves gyesen, mert az túl sok... Az én idegilenes vízumom 6 hónapig intéződött, ami korlátozott munkavégzésre jogosít, a végleges vízum, vagyis a letelepedési engedély 17 hónap volt!!! Gratula, hogy ilyen gyorsan lett melód, ezt csak azt tudja megérteni, aki valamelyik dél-amerikai országban él :):) Üdv.Chiléből

      Törlés
    5. Szerintem kevés szebb dolog van a világon, mint hogy egy ember akkora áldozatot hoz a szerelméért, hogy elhagyja a hazáját és olyan világba költözik, ahol nem tudja hogyan fogják várni. Az, hogy Teo barátja minden lehetséges eszközzel támogatja és segít neki a beilleszkedésben, az a világ legtermészetesebb dolga... anélkül véleményt mondani, hogy ismernéd őket a történetüket, rosszindulatra vall. Téged sajnálunk, Teora büszkék vagyunk és örülünk boldogságának.
      Sára

      Törlés
  9. A fel eves gyes mellett meg az a nagyon durva, hogy a bolcsik/ovik iszonyu dragak (meg kesobb az iskola is, persze).
    17 honap??!!?? Ezzz hihetetlen! Van Brazilianal is lassabb orszag? :O A munkam az egyetemen mar alakuloban volt, mikor kijottem, igy elkezdhettem dolgozni, mikor felvettek, csak nem voltam rendes munkavallalo, nem volt biztositasom, belepokartyam, bankkartyat nem nyithattam, meg ilyenek. Ezekhez mindhez vizum kell. Btw te most Chileben vagy? A blogodat olvastam (a B13-at), de az megrekedt valamikor 2 eve..?? Van masik? Csak mert tok jol irsz es szivesen olvasnam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Teo, Tényleg tetszett? ahh Köszi :) igen, kicsit abbamaradt a blog a b13-on.. Uhh kb. két éve? Valahogy az itteni földrengés után kezdtem újra.. de egy időre abbahagytam.. Lehet, hogy hülyeség, de annyian olvasták, hogy azzal a figurával kezdtel el azonosítani :)
      Ja és igen Chilében vagyok. Na majd gondolkodom a blog folytatásán.. :)

      Törlés
  10. Tényleg nem akartalak titeket megbántani, ne haragudjatok!


    De ami tény, az tény.

    Egy jó csaj segítséggel mindenhol jobban érzi magát, mint egy átlagos másik ember. Ugye a férfiak egyből meg akarják d.gni, ezért kedvesek vele. Ez már eleve a népesség fele. Néhány barátnőt talál azok között, aki a pasijának a barátnői. A társaság meg van oldva.

    "Nem ettol kedvesek az emberek, hanem attol, ha te is nyitott vagy felejuk, segitesz, ha kell, alkalmazkodsz, megtanulod a nyelvuket, elmesz a szuletesnapjukra, ha meghivnak,"
    Szórakozni a pasi pénzéből és a társaságával megy el, az ő barátai lesznek a pasi barátai is. Ehhez elég sok pénz kell.

    Lakása van a pasinak, amikor kimész, amit vagy bérel vagy az övé. Nyilván a csajnak nincsen helyi jogsija, addig a pasi viszi mindenhová. Ügyintézéskor segít, nyelvet beszéli.

    A kiutazó valószínű, hogy nem beszéli a fogadó ország nyelvét annyira, hogy munkát tudjon vállalni, ezért fél-egy évig legalább tanulnia kell a pasi pénzén. Lehet, hogy még ezután is, mivel a szakmáját nem tudja gyakorolnia az új országban például azért, mert nagyon nyelvspecifikus vagy nagyon eltér attól, amit itt tanult.

    "megerkezesem utani 3. hetben elkezdtem dolgozni, csak ugye ez nem volt hivatalos,"
    ez becsülendő, de a gazdag pasid valószínűleg talált neked a jó kapcsolatain keresztül valamilyen részidős állást valamennyi kevéske pénzért




    Grafogirl azért ágálsz te is annyira, mert te is kimentél egy ottani helyi lakoshoz és azóta vele élsz.

    VálaszTörlés
  11. "Otthon elég sok magyar csaj nem dolgozik, hanem évekig gyesen van alig valamicske pénzért.. az jobb? "
    nem jobb, de ennek az egésznek mi köze van ahhoz, amit írtam? Te szültél most gyermeket? Tudtommal nem, csak jól érzed magad jócskán megtámogatva egy jó környéken lévő lakásban a brazil barátoddal és eljársz szórakozni ide-oda.

    "Itt nem turkal senki a masik penztarcajaban, mert nem ez a lenyeg."
    Tényleg nem? Mert amilyen körökben mozogsz, ott mindenkinek van elég pénze. Te írtad, hogy mekkorák a különbségek az országban fizetés tekintetében. Vajon a szegények sem foglalkoznak annyit a pénzzel? Magyarországon is van egy nagyon szűk gazdag réteg, akiknek nem gond az évenkénti külföldi nyaralás, több kocsi és szép lakás. Az ilyen családok feleségei, főleg ha nem ők a fő kenyérkeresők, egymás között tényleg nem a pénzről beszélgetnek, hiszen a férj minden pénzt megkeres és jut mindenre.

    VálaszTörlés
  12. Oh wow, ha ennyire fáj neked ez, menjél ki brazíliába te is és dugasd meg magad valami gazdag brazil pasival. Ahogy látom szerinted ez így megy. Sok sikert.

    (Nem az előttem szóló arcoskodó névtelen voltam)

    VálaszTörlés
  13. Még annyit, hogy az orosz és egyéb keleti népek körében is nagyon népszerűek még ma is a magyar férfiak, valamint a magyar nők körében is népszerűek a nyugat-európai és amerikai férfiak. A németekről is lehetett olvasni, hogy sokan Ázsiában találták meg a boldogságukat is sok ázsiai nő költözött ezért német nyelvterületre.

    A magyar blogszférában rengeteg ilyen blogot lehet találni, ahol egy nő egy jobb anyagi körülmények között élő férfihoz kiházasodott és megírja, hogy milyen szép az élet.

    Tényleg szép, ha valaki biztosítja a feltételeket hozzá és van az ember mögött egy védőháló (a férfi ismerősei, családja).


    Az igazi kivándorlás az lenne, ha az ember egyedül megy ki, esetleg vannak kint barátok, akik kezdetben segítenek, de nem évekig élősködünk másokon, később pedig egy kevésbé jól fizető állásban/gyerekek mellett eltöltjük a maradék életünket úgy, hogy valaki eltart minket és elintéz mindent.

    Mindenki tudja, és százszor is leírják a kint dolgozók, hogy kint sincs kolbászból a kerítés. Aki a saját talpára áll és maga dolgozik, tartja el magát, intézi a lakást, vesz a saját megkeresett pénzéből autót, karrierben feljebb lép, szerez barátokat az az igazi kivándorló, nem pedig aki már a kezdettől fogva a jóba beházasodik.

    Képzeld el, hogy miket írnál Brazíliáról, hogy eleve úgy mentél volna ki, hogy egyedül kell mindent intézned (állás, lakás, papírok, engedélyek). Kaptál volna egy rossz munkahelyet kevés pénzért a nem megfelelő nyelvtudás miatt, kevés pénz miatt rossz környéken laknál, rögtön elkezdtél volna anyagiaskodni, hogy mi mennyibe kerül, hol mennyit lehet keresni és ki hogyan és miből él olyan jól. Munka mellett még jártál volna nyelvet tanulni, esetleg valamilyen tanfolyamra, a hét felében csak hazaestél volna fáradtan.

    A lényeg, hogy közel sem lennél olyan vidám, mint most.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello? Voltál már Dél-Amerikában? Ez nem London, hogy kimegy a magyar diplomás és mosogat, amíg meg nem tanulja a nyelvet. Itt arra ott van a helyi iskolázatlan munkerő! Egy európai diplomást soha nem vennének fel ilyen melóra, még nem diplomást sem! Mivel a helyi iskolázatlan munkerő jól beszéli a nyelvet!!!
      Aki itt van, mindegy hogy pasi vagy csaj a legtöbb úgy jött ki, hogy ismerőshöz, baráthoz vagy barátnőhöz és nem csak magyarokról beszélek. Ha nem így jött ki, akkor eleve szerződéssel, valami multi fizette a kiköltözést, a lakást, a nyelvtanfolamot és a beileszkedést segítette stb. Vagy ösztöndíjjal és a saját országa fizette a tanulmányokat, a lakhatást stb. Egyetlen egy csajt ismerek, akinek csak úgy megtetszett Chile és idejött, de az apja miliomos, ja inkább miliárdos..:)
      Még 1x itt nem alkalmaznak külföldit kétkezi munkásként, csak ha valami dél-amerikai országból való. Pl. Chile esetében sok melós ikolázatlan perui v. bolíviai, de ők is jól beszélnek spanyolul, milyen meglepő!
      Ez nem az USA, hogy feketén alkalmaznak akármilyen melóra! Még 1x arra ott van a helyi iskolázatlan és még a konyhai kisegítőnek is referenciát kell bemutatni és 1-2 éves tapasztalatot!
      Én Chilébe vagyok és nem kellett nyelvsuliába járni mivel már eleve jól beszéltem spanyolul és minden papírt magamnak intéztem, de emlett beszélek angolul, de megtanultam magamtól elég jó szinten portugálul is! A pasim nem él jobb körülmények között, mint ahogy én éltem otthon. Egy európai olyan melóra tud jelentkezni Dél-Amerikában, ahol pl. jól kell beszélni angolul, ami a helyinek nehezen megy.
      Ja és innen nem ugrál haza az ember évente meglátogatni a rokonait! Ahogy írtam ez nem London, hogy felülünk a fapadosra és otthon vagyunk! A jegy húzós és a szabi is kevés. Itt Chilében ebédidővel együtt 50 órás a munkahét és 15 nap az éves szabadság és egy hazautazás nekem 500 ezer ft körül van, ha akciós a jegy!
      De ezt én választottam és nekem bejön és eszembe sem jutna nyivákolni!
      Ja és ami a nagy különbség, hogy itt még, aki rosszul keres az sem anyagias, hanem élvezi az életet.. Talán hallottál arról a történetről, hogy épp egy osztrák miliomos ajándékozta el a vagyonát, azért mert amikor Brazíliában járt azt látta, hogy a szegény emberek sokkal boldogabbak, mint ő valaha is volt. Nem az érdekli milyük van, hanem hogy mit fognak csinálni aznap este, hová mennek, melyik baráttal találkoznak egy kis kávéra!!
      Ha hallottál a Happy Planet Indexről, akkor nézd meg. Annak ellenére, hogy nagyon sok a szegény a latin-amerikai országokban, mégis itt a legboldogabbak az emberek. http://www.gfmag.com/tools/global-database/ne-data/11940-happiest-countries.html#axzz2Lf4oNvLT
      Nem nyivákolni és írigykedni kell otthonról, ki lehet menni külföldre és meg lehet mutatni, hogy kell ezt csinálni! :):)

      Törlés
    2. Az a lista egy faszság. Nézd már meg!

      Mali és Niger, ahol éheznek, előbb van, mint Quatar, akik milliárdosok!
      Hasonló összehasonlítások:
      Kongó és Uganda, ahol népirtások vannak, előbb van, mint Luxemburg!
      Zimbabwe, ahol óriási hiperinfláció volt nemrég, és éhezés elől menekülnek a lakosok előbb van, mint Litvánia!
      Afganisztán, Zambia, Etiópia előbb van, mint Dánia!

      Stb, stb.
      Csak kíváncsiságból rákerestem Costa Rica-ra: egy kanadai véleménye:
      http://www.geocities.com/a57ngel/py/costa-rica.html

      Törlés
    3. Kár hogy nem tudod értelmezni a statisztikát sem, és nyilván nincs háttér információd sem. Különben nem írnál ilyeneket, mint Quatar, vagyis magyarul Katar, ahol a lakosság 20%-a a igazi katari, a többi bevándorló, akit a 20% dolgoztat.
      Bevándorlásról sem érdemes veled vitatkozni, mert arról sincs fogalmad.. kár hogy nem tudod, hogy ha egy perui idejön vagy egy kolumbiai, akkor hogyan segitik a már az országban lévő rokonok, barátok...ugyanez igaz a spanyolokra stb. ezt ahhoz a bizonyos "igazi kivándolró" hülyeségedhez akartam hozzáfűzni.
      Egy kanadai véleménye Costa Ricáról? Meg sem nyitom.. nem egy ember véleményét kell olvasni, hanem tanulmányokat. :) Ha olyan szar hely lenne, nem lenne tele amerikai nyugdíjasokkal..
      Részemről lezártam a vitát, mivel idiótákkal nem lehet és nem is érdemes vitatkozni. Talán a korlátolt megfelelőbb kifejezés! Tanács: tanulj nyelveket, imserkedj meg külföldiekkel ehhez még Mo-ról sem kell elutazni, de ha teheted láss világot meg fog változni az életed és a vélyeményed!!!

      Törlés
    4. "Kongó és Uganda, ahol népirtások vannak, előbb van, mint Luxemburg!
      Zimbabwe, ahol óriási hiperinfláció volt nemrég, és éhezés elől menekülnek a lakosok előbb van, mint Litvánia!
      Afganisztán, Zambia, Etiópia előbb van, mint Dánia!"

      Erre elfelejtettél reagálni! :D

      Törlés
    5. "Részemről lezártam a vitát, mivel idiótákkal nem lehet és nem is érdemes vitatkozni. Talán a korlátolt megfelelőbb kifejezés! Tanács: tanulj nyelveket, imserkedj meg külföldiekkel ehhez még Mo-ról sem kell elutazni, de ha teheted láss világot meg fog változni az életed és a vélyeményed!!! "

      Képzeld én is külföldön élek, méghozzá Európában, egy középvezető vagyok egy európai multinál és igencsak jól keresek.

      Azért kritizállak benneteket, mert átéltem és tapasztaltam, hogy mennyit kell azért tenni, dolgozni, hogy tényleg az adott országban elérjünk valamit saját magunktól (alsóhangon 5-10 év), nem pedig csak kimegyünk és beleülünk a készbe, mint sok keleti és ázsiai feleség (jó párat ismerek), aztán sikeresnek érezzük magunkat a férj oldalán, pedig igazából csak fizetett szexrabszolgák vagyunk.

      Engem is rengeteg ilyen próbált lehúzni egy időben, de szerencsére időben felismerem az aranyásókat! Mára viszont találtam egy normális barátnőt, aki velem egy képzettségi és kereseti szinten van, és biztos hogy nem csak a nagy lakásom és a kocsim miatt kellek neki.

      Azt még véletlenül se próbáld bemesélni nekem, hogy angolul elcsábít a föld túloldaláról egy spanyol anyanyelvű chilei, mert ez egy vicc.

      A drága Teo esetében is nem kicsit kellett, hogy gazdag legyen a Carlos nevű fiúja, hogy Nyugat-Európába egyik drága városában fél évet töltsön el. Gondolkodjál már, Magyarországon ma kinek a gyereke tanul az USA-ban vagy Kanadában fél évet? Ugye nem egy rohadt gazdag család?

      Törlés
    6. CAMPOS DO JORDÃO poszt alatt látható:
      "Iden is kiadtuk a lakast karneval alatt, es elutaztunk a hegyekbe. Nagy meglepetesemre 4 ora kocsikazas utan megerkeztunk Europaba."

      Itt a jó példája, hogy a pasi fizet mindent. Kinek a lakása? Kinek a kocsija? És ki fizeti az utazást?

      Itt egy nagyon jó példa, hogy mire képest egy egyetemet végzett lány külföldön EGYEDÜL: http://hataratkelo.blog.hu/2013/02/23/amikor_a_sajat_hataraidat_leped_at

      Nem élősködik másokon, hanem EGYEDÜL van kint, dolgozik és megtakarít, ezt pedig elkölti, nem pedig beleül a jóba.

      Törlés
    7. Kiscsillag, most válaszolok utoljára!
      A középosztály Dél-Amerikában megteheti, hogy a gyerekét ösztöndíjjal elküldje fél évre tanulni, sőt még ösztöndíj nélkül is, mert általában olcsóbb az oktatás Európában, sőt sok dél-amerikai kettős állampolgár így még joga is van, hogy tanuljon kicsit máshol. De általában ösztöndíjjal mennek ki! Aki jól beszél angolul annak nem is nehéz kijutnia!
      Ahogy Santiago de Chiében is nem egy magyar ösztöndíjassal találkoztam, annak ellenére, hogy Santiago jóval drágább mint Bp. :) Sőt még Sao Pauloban is vannak meg Mexikóban is és még az USA-ban is.
      Azért nem válaszoltam Kongora és Ugandára, mert nem érted az egész HP index lényegét ezért felesleges válaszolni!!!Pedig épp ez lenne a lényeg, hogy előrébb van, mint sok fejlett ország!
      Még 1x megismétlem. Dél-Amerikában kapcsolatok kellennek, ahhoz, hogy itt letelepedj. Vízum nélkül nem nyithatsz bankszámlát, max. hotelben lakhatsz, lakást sem adnak ki, csak mint turistának rövid időre! A lakásbérléshez gyakran egy év albit előre ki kell figyetni és/vagy a munkáltató vagy két ismerősnek kezességet kell vállalnia. Ezt egyedül hogy csinálod!!??? De mivel kevés az albi, ezért fizetheted egy évre előre általában és még a kezes is kell, hogy nem teszed tönkre, nem adod el a berendezést stb...
      Még az iskolázatlan perui is ismerősöknél lakik először, vagy már a rokonai szereznek neki bentlakásos melót! Itt máshogy nem megy. Csak ha egy multi még otthonról leszerződtet és fizet mindent, a költözéstől kezdve a beilleszkedésig.
      Ez nem EUROPA! Nem tartózkodhatsz az országban 90 napnál tovább. Brazilia még speciálisabb. A turista vízumot nem minősítheted át munkavállalási vízummá,haza kell menni és otthon a Brazíl nagykövetségen kérni a munkavállalási vízumot egy adott melóra.
      Az európai csajok ide nem családanyának jönnek ki és nem háztartásbelinek. Nagyon sok a diplomás közülük és jól fizető állásokban vannak, mert a diplomásokat itt megfizetik! Összekeversz minket az ukrán csajokkal, akik öreg amerikai pasikat keresnek férjnek!
      Lehet, hogy nehéz megemészteni, hogy a te életed annyire szomorú volt, amikor kiköltöztél, de itt máshogy működnek a dolgok! A nők gyakran vannak vezető pozícióban, még a politikában is mert kvóták vannak. Ez nem Magyarország, hogy nőből nem lehet vezető!
      Másrészt általában azok a vegyes kapcsoalatok működnek, akik hasonló társadalmi körülményekből származnak.
      Egy olajbáró családjába bekerülni még egy helyinek is nehéz. A gazdagok a gazdagokkal házasodnak! Ez van!
      Másrészt Rióban minden épelméjű kiadja a lakását, vagy az albiját amiben lakik karnevál idejére, mert mindenféle idióta külföldi egy halom pénzt fizet azért, hogy széttapossák karnevál alatt. A brazilok meg elmennek valami nyugodt környékre :) Mégis részletes költségvetést vársz egy bejegyzésben! Térj már észre!!! Itt senki sincs egyedül kint! A spanyol elmegy a helyi tapasz bárba és ott kér segítséget, a kolumbiai is idejön, rokonoknál, ismerősöknél lakik, amikor van már állása akkor bérel lakást, hozza a családját és majd ő fogad be valami újabb bevándorlót! Mivel az ügyintézés kurva hosszúúú érted már? Nem tudom te miért voltál kint kurva egyedül, de csak sajnálhatlak.... Nehéz antiszociálisnak lenni, na maradsz is csak max középvezető :D:D

      Amit a chileiről írtál, hogy engem angolul csábítottak el azt nem is értem. Én 2000-ben kezdtem el spanyolul tanulni az egyetemen... és 3 éve vagyok kint és hoztam az összes megtakarításomat otthonról.. tudod bankkártya.. :)
      Dél-Amerika nem a kuporgatók és a szarrágók országa! :):) itt tudnak élni az emberek!


      Törlés
  14. Ne haragudj már, de ezeket a dolgokat honnan veszed? Igen, azért jöttem Brazíliába, mert beleszerettem egy brazil fiúba, valóban segített abban, hogy itt el tudjam kezdeni az új életem, de azt gondolom, ez normális. Ki vagy te, hogy megmondd, milyen az 'igazi' kivándorlás? A szüleim valószínűleg el sem engedtek volna, ha nem vár itt valaki, és nekem sem jutott volna eszembe Brazíliába költözni csak úgy poénból. Az, hogy a barátom családjának milyen az anyagi helyzete, ahhoz semmi közöd nincsen, ahogy nekem sem sok. Az elejétől fogva a saját fizetésemből élek. Ahogy azt írtam is itt a blogon, egy egyetemen dolgozom, közgazdászként, tehát a szakmámban. Jövőre kezdem a phd-t és tanítani szeretnék. Jelenleg többet keresek, mint a barátom, soha nem szorultam a pénzére. Ami az ügyintézést illeti, majdnem mindent magam intéztem, megoldottam. Fel tudok szállni a buszra, nem kell a pasimnak furikáznia engem. A kollégáim, barátaim között van minden társadalmi rétegből, vannak gazdagok és olyanok is, akik favelában nőttek fel. Nem a pasim haverjainak a női. Szereztem saját barátokat, de ezt is írtam egy posztban, hogy ez nem volt egyszerű. Nem járunk drága, puccos helyekre, mert nem szeretem ezeket a helyeket, sem szórni a pénzt. Munka mellett jártam nyelvtanárhoz, itthon tanultam, járok kórusra és sportolni, szóval igen, este fáradtan esek haza néha, mily meglepő. Nem kéne ismeretlenül elítélni embereket, semmit nem tudsz rólam, ne találgass hülyeségeket.

    VálaszTörlés
  15. Teo, nyugi. Csak ne válaszolj neki. Sokan vannak trollok, pont arra vár hogy te majd valami hasonló választ írsz és lesz mire vissza kapnia. Hadd hápogjon egy olyan ember aki nem elégedett az életével viszont tenni szart sem tesz érte ezért inkáb másokat fikáz. HAdd főjjon magában :) Akik tényleg olvassák a blogodat azok amúgy is tudják mi a helyzet.

    VálaszTörlés
  16. Köszi! :) Ezt még le szerettem volna írni, de részemről lezártnak tekintem a témát.

    VálaszTörlés
  17. Névtelen, legalább a nevedet vállalnád fel. Ez így elég gusztustalan. Nem kell kötekedni, ez a blog nem azért van. Válaszoltam normálisan, azt gondolom érthető volt, SEMMI közöd sem az én, sem a barátom anyagi helyzetéhez, és nem kell felháborodni, mert valaki nem úgy csinálta, mint te. Mindenkinek más az útja, neked az volt, nekem ez, pont. Szevasz!

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  19. "Kedves" nevtelen!

    Toled szeretnek egyet idezni: "és igen, irigy vagyok :)"
    Ez itt a lenyeg. Gondolom azert nevtelenkent irsz, mert vallalhatatlan a kulsod (de errol nem tehetsz, szoval nem is ezt elemeznem)..
    Eltem mar Spanyol-, illetve Olaszorszagban, tobb diplomam van, es fiatal (25 eves vagyok) korom ellenere jo munkam, es kialalkuloban levo sajat vallalkozasom van. Magam fenyezese helyett atternek a te "kedves" szemelyedre:
    Kozepvezetokent annyi intelligencia szorulhatott volna beled, hogy felismered, hogy a 21. szazadban nem kasztrendszer van. Mire gondolok: ha gazdagabb baratnom lenne, mint en, akkor egy himringyo lennek, illetve mindez forditva is igaz? "Erdekes" meglatasok..
    Valoban nehez veled vitatkozni, mert felinformaciokbol vonsz le kovetkezteteseket, ez az emberi butasag, irigyseg es primitivseg egyik, jol megfoghato jele.
    "5-10 ev kemeny munkaval lehet elerni sikereket kulfoldon" - a kemeny munkaval egyetertek, az idotartam egy buta altalanositas..Ha multinal dolgozol tudnod kellene, hogy rengeteg lehetoseged van kulfoldre ideiglenesen/vegleg kimenni a cegen keresztul. Ez ratermettseg, vegzettseg es kemeny munka fuggvenye.
    Szoval kedves "nevtelen", koszonjuk kedvesseged ;) Kulfoldon jarj el a ceged konditermebe, olvass/tajekozodj a vilagrol, es akkor te is ertelmesen hozza tudsz szolni egy adott temahoz (emberi modon, es nem "irigysegbol".
    Peti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Peti!

      Kizártnak tartom, hogy több országban éljél és dolgozzál normális beosztásban és normális pénzért huzamosabb időn keresztül (>fél év) több diplomával, mivel egy diplomával az ember 24 éves korára végez, 2-vel meg valószínűleg még később.

      Az nem számít ottélésnek, hogy Apuci kifizeti a fél éves Erasmus bulizást különböző országokban, vagy nyárra kimész pincérkedni vagy gyermekekre felügyelni minimális pénzért 2-3 hónapig.

      "Ha multinal dolgozol tudnod kellene, hogy rengeteg lehetoseged van kulfoldre ideiglenesen/vegleg kimenni a cegen keresztul."
      Ez sem olyan egyszerű, hiába hirdetik nyilvánosan ezt a marketingszöveget a multik. A jókat nem mindig engedik ki, mert különben összedőlne a magyar iroda, több évig próbálkozni kell, hogy eljöjjön a pillanat a jóknak is.
      A másik dolog, hogy rengetegen akarnak kimenni és nagyon kevés hely van, de ezt sem csak a teljesítmény dönti el, ahogy az előbb leírtam. Aki nélkülözhetetlen, azt nem nagyon engedik ki, több forrásból tudom.

      A posztolóval meg nem az a bajom, hogy jól él, hanem hogy úgy mutatja be, mintha ő érte volna el.

      Ez jellemző a külföldi magyar blogoló nőkre, akik otthon ülnek vagy valamilyen mondvacsinált munkát végeznek kevés pénzért, de úgy mutatják be az életüket, mintha ők érték volna ez a jelenlegi életszínvonalukat. Ez egyáltalán nem igaz a legtöbb esetben.

      Törlés
    2. "Névtelenke" A külföldön élő nők elég nagy kategória.
      Szorítkozz a Dél-Amerikában élő nőkre. Az európaiak itt a "jobb" kategóriába számítanak, pláne az európai nő. Mivel ide a tanultak, diplomások kerülnek.. Mi itt nem a lenézett kelet-európaiakhoz tartozunk, mint Te az EU-ban.
      Akiket én ismerek, senki sem azért került ide, mert otthon annyira szar élete lett volna és tele volt adósággal, mint sok Unioban dolgozó. Hanem azért, mert olyan fickóba szeretett bele, aki Dél-Amerikában lakik.. aztán elég gyorsan belátható, hogy egy dél-amerikainak Magyarországon élni nem valami egyszerű, a nyelvi probléma csak az egyik, emellett komoly vízum ügyintézéssel is jár és még sorolhatnám, pl. az idióta rasszistákat is. Volt, aki megpróbálta és végül mégis itt kötöttek ki. Általában a párok közösen dontik el pro és kontra melyik ország jobb. Azok a nők, akiket én ismerek mind feladták az otthoni melójukat, sokszor van saját lakásukat, amit albiba kiadnak otthon vagy eladják és hozzák a pénzt ide. Én például még az otthoni melómat sem adtam fel, hanem jó ideig neten keresztül dolgoztam!
      CSak érdekességként említem. Megismertem egy Cseh csajt. Hozzáment egy chilei katonatiszthez. Ami szolgálati lakást jelent és egyéb jutattásokat, de nem túl jó fizetést. Fél évig nem dolgozott a csaj, több diplomája volt gazdasági területen, de munkatapasztalata kevés. Majd egy bankhoz helyezkedett el 1 év után 2x annyi lett a fizetése mint a férjének utána 4x annyi.. ebből a fizetésből vettek először egy éttermet, majd egy saját házat.. majd 7 év után elváltak és most a csajnak kell fizetnie "férjtartást" a vállás utána! :D:D
      Nem ismerek olyan nőt, aki kijött volna ide, ha nincs a pasija, csak úgy kalandvágyból. És ugyanezt el tudom mondani a külföldi pasikról is, akik dél-amerikait vettek feleségül... Most tekintsünk el attól. hogy valakit a multi kiküld, vagy attól a néhány hippitől, aki eléldegél úgy hogy egész nap szörfözik és banánt eszik és szabadnak érzi magát...

      Törlés
    3. Legalabb figyelnel oda arra, amit irok: Brazilia egyik legjobb egyetemen dolgozom, nemzetkozi programok koordinatorakent. Nem keves penzert es plane nem mondvacsinalt munkat. Azert mar csak nem fogom rosszul erezni magam, hogy a baratomnak van egy lakasa, ahova bekoltoztem. Ellenben ezeket a dolgokat soha nem tuntettem fel ugy, mintha en ertem volna el, mert nyilvan nem igy van. DE amirol ez a poszt szol, az a beilleszkedes. Hogy a kezdeti nehezsegeket legyurve hogyan talalja meg a helyet az ember az uj kozegben, mennyit szamit, ha beszeli a nyelvet, lesznek baratai, tarsasaga, stb. Ebben megis mit tudott volna a pasim vagy barki mas segiteni?? Lefizet embereket hogy legyenek a barataim? :D A nyelvet sem tudja megtanulni helyettem senki, ahogy mondjuk az orvoshoz meg a fodraszhoz sem kisergetett soha. Ezeket aprosagok, amik otthon semmifele problemat nem okoznak, itt viszont minden atertekelodik, mert minden mas, semmit nem ismersz eleinte, es meg a nyelvet sem beszeled. Aztan lassan a helyere kerul minden, de ez hosszu folyamat. Es hiaba van itt segitsegem, ezt egyedul en ertem el.

      Törlés
    4. Ja és még annyit, hogy pl. Teo is büszke lehet magára hogy normális diplomás melót talált és ilyen gyorsan, nem úgy mint a sok diplomás magyar az EU-ban, akik mosogatnak vagy valami akármilyen szar melót végeznek.. mondjuk közpvezetők a MCDonalsban :D

      Törlés