2012. május 15., kedd

A BRAZIL MUNKAS

Eloszor is, a brazil munkasnak rendelkeznie kell Carteira de Trabalho, azaz munkavallaloi kiskonyvvel. Ez pont ugy nez ki, mint egy utlevel, ebbe pecsetelnek bele mindent, meg az ujjlenyomatod is benne van. A braziloke kek, az enyem meg ilyen szep zold:



Ezert el kellett zarandokolni ketszer a Munkaugyi Miniszteriumba, eloszor felvettek az adatokat, fenykepet csinaltak, ami gyonyorusegesen szep lett nyilvan, es adtak egy igazolast, amivel 1 hettel kesobb vissza kellett menni a konyvecskeert. 

Mivel vegre minden hivatalos dokumentum megerkezett, igy valoban elkezdtek ugy kezelni, mint friss alkalmazottat, es kaptam vegre FGV-s email cimet, meg felhasznalonevet-jelszot a gepemhez, igy nem kell tobbe a kollegaim belepojet hasznalni. Nagy dolgok ezek. Elkezdtem en is otthonosabban erezni magam az irodaban, es korbediszitettem az elvalasztofalat, peldaul ezzel:

Varosaim

A brazil munkasnak (mar ha be van jelentve) van egyeni biztositasa, amit a ceg kot neki. A ceg szerzodesben all valamelyik biztositoval, akik pedig bizonyos korhazakkal szerzodtek le. Megvan a lista, hogy baj eseten hova lehet fordulni. Ezek mind magankorhazak, ahol a szinvonal nyilvan sokkal jobb, mint az allami korhazakban, bar ez São Pauloban mar igy nem igaz, ott vannak bizonyos kezelesek, amik egyes allami korhazakban jobbak. Mult hetvegen volt 'szerencsem' egy korhazat kozelebbrol is megszemlelni, szegeny Massimonak durvan begyulladt a szeme, igy a szombat estet Lapa-s dajdajozas helyett az egyik gaveai maganklinika surgossegi osztalyan toltottuk. A klinika fent van egy hegyen, gyakorlatilag az erdo kozepen, es gyonyoru szep! Egy kepet sikerult csinalni:

Clínica São Vicente

Az alap egeszsegbiztositason felul (amit a ceg fizet) valaszthatsz tobb fokozat kozul, attol fuggoen, hogy meg mennyit vagy hajlando a biztositasra aldozni. En (es a legtobben a kollegaim kozul) a 2. szintet ugrottam meg, ami kb. +9000Ft havonta, de tobb korhazba mehetsz, van utasbiztositas is benne, meg helikopter. (azota azt mondogatom mindenkinek, hogy van helikopterem. :D) Ettol fuggetlen a fogorvosi biztositas. Itt az alapot kertem, amit a ceg all, de itt is vannak szintek, ha fizetsz egy bizonyos osszeget havonta, akkor tobbfajta kezeles jar ingyen. Egyebkent a brutto fizetesedbol alapbol levonnak a fizeteshez merten egy bizonyos osszeget havonta, ez az alap ellatasra, az allami korhazak fenntartasara szolgal. Akkor is fizetned kell, ha van maganbiztositasod. Ez is a Braziliaban igen eros szocialis halo resze, amire meg visszaterek. 

A brazil nyugdijrendszer az allami es magan nyugdijrendszer kevereke. A cel, hogy a minimalis nyugdijat mindenki megkapja. Harom reszre oszthato: van egy alap a koztisztviseloknek (polgari es katonai egyarant), egy az altalanos dolgozoknak, es a harmadik a magannyugdij, ami nyilvan nem kotelezo.

Az FGV egy nagyon jo feltetelekkel biro magannyugdijat kinal: havonta beteszed a fizetesed x szazalekat (max 8%), es az egyetem betesz ugyanennyit. Pontosabban, te betehetsz tobbet is, mint 8%, az egyetem akkor is csak 8%-ot fog hozzatenni. Ez azert nem rossz befektetes. 

Braziliaban a szocialis biztonsagra igen nagy hangsulyt fektetnek. Mivel igy is rengeteg az ehezo, melyszegenysegben elo csalad, az allam bevezetett egy szocialis biztonsagi programot, ami a Bolsa Familia nevre hallgat. A motto, hogy mindenkinek joga van a napi haromszori etkezeshez. A program lenyege, hogy keszpenzzel tamogatnak szegeny csaladokat, bizonyos feltetelek mellett. Peldaul, a tamogatasert cserebe el kell kuldeniuk a gyerekeket iskolaba, be kell oltatniuk oket. Terhes kismamak azzal a feltetellel kapjak meg a tamogatast, ha rendszeresen latogatjak az orvosukat a terhesseg alatt. A program celja azonban nem csak az, hogy kikeruljenek a csaladok a melyszegenysegbol, hanem hogy egyuttal kepesek legyenek ujra munkaba is allni.


5 megjegyzés:

  1. Szia TEO!
    Nagyon tetszik a blogod!
    Én is tervezem, hogy kimegyek Brazíliába. Egy kis segítségre lenne szükségem, nagyon megköszönném, ha tudnál nekem segíteni.
    Nem találom itt a blogon az e-mail elérhetőségedet, az enyém: jmanu@citromail.hu
    Köszönettel, - Veronika -

    VálaszTörlés
  2. Szia Veronika!
    Irtam neked mailt! Segitek, amiben tudok, kerdezz nyugodtan!
    Udv,
    Teo

    VálaszTörlés
  3. Küldtem levelet! Üdv.: Veronika

    VálaszTörlés
  4. Valamikor egyszer csak kikaparom magamat oda én is, de addig nagyon feldobja a napjaimat a blogod...örülök, hogy belefutottam! És sok sikert mindenhez! :)

    beijou,
    Janka

    VálaszTörlés
  5. Janka! Hajra, drukkolok, hogy osszejojjon! :) Es koszonom! :)

    VálaszTörlés