2012. május 29., kedd

MOZDULJ MEG!

Sportolni mindenhol lehet, de Rioban az a jo, hogy minden sportot lehet az ev barmely szakaban szabad eg alatt uzni. Uszast, teniszt, focit, jogat, ropit, barmit... Vannak klubok, ahova beiratkozhat az ember, itt altalaban van uszomedence, doglos medence, teniszpalyak, focipalya, kosar-es kezipalya, konditerem es kulonbozo edzesek. Az egyes klubok kozott nagy elteresek lehetnek szinvonalban, de foleg arban. Van, ahova be sem lehet kerulni csak ugy, csak orokolni lehet a berletet, van, ahova a tagsagi dij 200.000R$, azaz cirka 25millio forint!!! Ezzel szavazati jog es teljes erteku tagsag jar, a tulaj csaladjanak is. Ezen felul havonta fizetni kell meg vagy 50ezer forintot. Az egyik ilyen elit klub a Caiçaras, ami egesz konkretan egy sziget a Lagoan:

Clube dos Caiçaras

Clube dos Caiçaras

Vannak egyszerubb clubok, ahova havi 5-10ezer forintnak megfelelo realert jarhatsz, persze ekkor nem vagy tag, de ez engem nem igazan hat meg. Pl. a Flamengo Club Leblonban: (megjegyzes: a club szot mindig az ilyen sportklubokra ertik. A szorakozohely nightclub, a buli siman night (ejtsd: nájcsi), Sampaban balada :D)

Clube de Regatas do Flamengo

A foci egyertelmuen a legnepszerubb sport, barhol, barki, barmikor...





A homokban persze minden mast is szoktak jatszani, ropi, ropi-foci, amikor kezzel nem erhetsz a labdahoz, de amugy a ropi palyan jatsszak (ez Apa es a Magyar Laci nagy kedvence lenne, csak egy kicsit kell tovabbfejleszteni a balatoni fejelos rekordot! :D), kulonbozo utogetos jatekok... A palyak szinte barmelyik napszakban foglaltak, pedig a beachen vegig vannak kijelolve palyak focinak, ropinek.. A multkor ejjel 2-kor meg toltak a kissracok a Rocinha melletti kis focipalyan. Termeszetesen a lanyok is fociznak, a brazil noi valogatott a legjobb a vilagon, csak Carlos mindig kiakad, hogy mennyit sirnak.. :D Amugy tenyleg, eddig akarhany meccset lattam, mindig bogtek! 

A beachen vegig vannak ilyen erositok, amiket szabadon lehet hasznalni. De lattam mar beach-'konditermet', ami fizetos, de ott van a szabad eg alatt a strand kozepen...


Meg az erositok idoseknek:

Academia da Terceira Idade

Rioban eleg hideg es durva az ocean, de a szorfosoknek ez nem jelent akadalyt, rengetegen uzik ezt a sportot, sot, a szorfos style az egyik meghatarozo stilusiranyzat errefele. :)



A varosi bringak is nagy nepszerusegnek orvendnek, 60 allomason 600 bicikli sorakozik. A rendszer a kovetkezo: a honlapon befizetsz 5 realt, es 24 oran keresztul jogosult vagy hasznalni a BikeRio-t, vagy 10 realt, es ez 30 napig ervenyes. Egy biciklit 1 oran keresztul hasznalhatsz, ha tovabb, fizetni kell minden megkezdett oraert 5R$-t. 1 ora utan leteszed a legkozelebbi allomason, 15 percet varni kell, utana ujra tekerhetsz. Ez a honlap cime: http://www.mobilicidade.com.br/bikerio.asp

Allomasok (jol lathato, hogy a Zona Sulra koncentralodik az egesz rendszer):


A terkepen az is latszik, hogy az egyes megalloknal hany bicikli, illetve szabad hely van. Ezt egyebkent utkozben legegyszerubben a BikeRio mobilos alkalmazason lehet megnezni, amivel a biciklit is el lehet kotni, nagyon jo kis program. Masik megoldas az elkotesre a megadott szam felhivasa. 



Az a feher meg az en kis dragam! :D

Futni vagy a beachen, vagy a Lagoa korul szoktak a nepek. Este talan jobb a beach, nappal meg a Lagoa. Ami egyebkent ha nem mondtam volna, meg mindig az egyik kedvenc reszem Rioban. :)


Hattyuk @ Lagoa

Teo, Carlos, Joanna @ Lagoa

Az egyik parkban csomoszor latok jogazo, vagy valami hasonlo dolgot muvelo embereket, idoseket is. Ezt egyszer meg kell neznem kozelebbrol. :) 



Ezeken kivul persze meg egy rakas dolgot lehet csinalni: kuzdosportok (ITT emlitenem meg a kedves kommentelok kedveert, hogy lehet capoeirazni is, meg jiu-jitsuzni is, pont ma lattam az utcankban egy helyet, ahol ezeket oktatjak. Es persze ne feledkezzunk meg az UFC-rol (Ultimate Fighting Championship), ami bar nem brazil talalmany, de nagy nepszerusegnek orvend, es a hetvegen az egyik izom csavo, aki a Cigano becenevre hallgat, megvedtem a cimet. Jeej!), kondi, extrem sportok... Ezt peldaul ki fogom probalni, gyonyoru a varos madartavlatbol! :)








7 megjegyzés:

  1. Ereztem, hogy ezert kapni fogok, bar Tucanotol vartam... Bar ami kesik... :D Ezt a temat rabizom azokra, akik ertenek hozza, mert en sajnos meg nem eltem ezzel a sporttal, igy lovesem sincs rola.. :) De megint csak azt tudom mondani: ami kesik... :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó írás, vmi azt súgja, hogy nem leszek örökös tag családostul egyik riói elit klubban sem. Egyébként magyarként ugye csak a Fluminense-nek lehet drukkolni Rióban, ami Flamengo rajongó családban, olyan, mint a Ferencvárosban az MTK-nak drukkolni (és pontosan olyan, minden társ-szoc jelenséggel együtt).
    Ami kimarad az a surf és a jiu-jitsu és persze mi is? Majd legközelebb eszembe jut:)
    A parkban egyébként jógát láthattál vagy ginastica natural-t, ami a legjobb brazil találmány a mangólé után.

    VálaszTörlés
  3. persze én voltam Tucano, de a Google szégyenli kiírni a nevem vagy mi:D

    VálaszTörlés
  4. Igen, sejtettem, hogy te vagy! :) Uristen, a szorfrol hogy feledkezhettem meg! Javitva azota! Hat en sem leszek tag nagy valoszinuseggel, boven megfelel a havi 50 realos tagdij egy lepukkantabb klubban. :) Ezt a Fluminense dolgot nem vagom, miert kene nekik szurkolni? A zaszlo miatt, vagy volt vmi magyar kotodes? Ha mar itt tartunk, a Flamengoban jatszott Albert Florian par hetig. :) Reszemrol ennyi eleg is. :) (meg ugye a csalad eleg nyomos indok..)

    VálaszTörlés
  5. Amikor a Fluminense megalakult, elmentek Angliába, hogy mezt csináltassanak maguknak, de nagyon drága volt. Viszont kiderült, hogy pont akkor varratott magának teljes eszcájgot a magyar válogatott és lett egy csomó maradék. Megvették a cuccost, azóta lett trikolór a Nense jelképe, azaz ugye piros-fehér-zöld.

    VálaszTörlés
  6. haha ezt meg nem hallottam! :D De sokszor, amikor latok egy Flu zaszlot messzirol, megorulok, hogy magyar, aztan persze nem...

    VálaszTörlés