2012. május 7., hétfő

FUN FACTS VII.

-Amikor elkezdtem dolgozni, azonnal feltunt, hogy egy csomo kollegam (akik nyilvanvaloan nem kisiskolasok) fogszabalyzot hord. Aztan lattam az utcan, boltban, mindenutt, hogy ez most valami hullam itt. Mint kiderult, ez is annak koszonheto, hogy a legtobben tobb penzbol gazdalkodnak, mint korabban, es most mar megengedhetik maguknak a fogszabalyzast, aminek itt is borsos ara van.

-Az elozo ponthoz reszben visszavezetheto, hogy szerintem fogmosasi kenyszerben szenvednek a brazilok, legalabbis otthon ennyi fogmoso embert nem lattam az egyetemi mosdokban pl.

-A fiatalok viszonylag keson (keso 20-as eveikben, vagy meg kesobb) hagyjak el a csaladi feszket es minden ezzel jaro kenyelmet (mama (ok, bejarono) foztje, tisztasag, boldog felelotlenseg) es kenyelmetlenseget (erre meg visszaterek). Ennek tobb oka is van. Egyreszt (nagyreszt), a latin nepeknel altalaban erosen jelen levo 'Mamma' anyatipus, aki az atlagnal nehezebben engedi szabadjara csemeteit, es ha el is engedi, azert meg a tavolbol is szereti kordaban tartani a dolgokat. Masreszt, a lakasberles itt meglehetosen koltseges dolog, igy meg a gazdagabb csaladoknal is viszonylag luxusnak szamit, hogy a gyerek ugyanabban a varosban tanul tovabb, ahol a szulok laknak, de kulon lakast berel. Raadasul itt nem igazan divat a tobben osszefogunk es egyutt lakunk, akar szobat is megosztva eletforma, ami nyilvan Europaban termeszetes, de itt nem. Ezenkivul a legtobb egyetemnek kollegiuma sincs. Igy marad a szulokkel lakas az egyetem vegeig, ami itt jobban kitolodik. Ennek nyilvanvalo hatranyait nem ragoznam, de ehhez kapcsolodik a kovetkezo:

-A varoson belul is igen sok apro motel van, amik otthon tipikusan varos szeli 'piros lampas' motelek lennenek. Itt viszont barhol talal az ember ilyen helyeket, amiket eloszeretettel hasznalnak a fiatalok (es talan az idosek is) egy ejszakara szolo baratsagaik epitesere. Haza ugye nem vihetik az aznapi szerzemenyuket, igy marad a motel, ami itt teljesen normalis, ahogy amugy a kurvazas is.. (de persze az europaiak az erkolcstelenek, ja, a kurvazas az alap, az nem szamit. haha!)

-São Paulo utan mostantol Rioban is tiltjak az oriasplakatok kihelyezeset. Az indoklas az, hogy a plakatok rontjak a varoskepet, elvonjak a figyelmet a varos szepsegeirol, gonosz vizualis kornyezetszennyezok. Szerintem eddig sem volt veszes a helyzet, nem egy Szoul, ahol a neonoktol kieg a retinank.



Sampaban mar 2007 ota tiltanak minden kozteri hirdetest. 

Miutan elmorzsoltunk egy konnycseppet e szomoru hir hallatan, ime nehany igen jo kulteri hirdetes, nosztalgia gyanant:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése