2011. december 27., kedd

KARACSONY

24-en hajnalban repultunk delre, Curitibaba, Parana allam fovarosaba. Curitiba Brazilia 8. legnagyobb varosa a maga 1,7 millio lakosaval. A 19. szazadtol kezdve folyamatosan erkeztek ide europai bevandorlok, fokent nemetek, olaszok, lengyelek es ukranok. Jelentos zsido kozosseg is el itt. A kulonbozo kulturak fontos szerepet jatszottak Curitiba fejlodeseben. Mind a mai napig megtalalhatoak a tipikus lengyel hazak, fabol, elenk szinekre festve. Van olasz negyed is (Santa Felicidade), amibol aztan turistalatvanyossag lett, rengeteg olasz etterem sorakozik egymas mellett.

Curitiba a legjobban szervezett, legrendezettebb varosa Brazilianak. Ez Jaime Lerner epitesznek koszonheto, aki a varos polgarmestere is volt, es a Curitiba Master Plan megalkotoja. O szervezte at a kozlekedest, bevezetett jo nehany ujitast, es gyakorlatilag atepittette a varost, kiszelesitette az utakat, elkerulo utakat tervezett. Az o otlete volt peldaul, hogy a botanikus kertet a kornyekbeli favelak lakoi gondozzak, ezert kaptak penzt, es a favelak szepen el is tuntek a kornyekrol. Egyebkent delen nem is jellemzoek a favelak. Annak idejen (60-as evek) fokent Rioba es São Pauloba vandoroltak eszakrol, ez volt az igeret foldje. Csakhogy ezek a varosok ennyi embert nem tudtak befogadni normalis korulmenyeket biztositva, igy ezek a szegeny, elsosorban fekete csaladok elkezdtek lakatlan teruleteken ,,epitkezni”. Egyre tobben lettek, egyre melyebb szegenysegbe sullyedtek, es a kezdetben meg viszonylag elheto varosreszekbol zsufolt, koszos, bunozok lakta favelak lettek. Delen a szegenyek tobbnyire a varosok szelen elnek, rossz hazakban, de meg mindig jobb, mint a rioi favelak bodei.




Uvegpalota a botanikus kertben

A taxi itt narancssarga (Rioban sarga, SP-ban feher peldaul), a varosi buszok pirosak/narancssargak. A jegyet a megalloban kell megvenni, mindenhol ilyen ‘kukac’-megallok vannak.

 

Varost nagyjabol csak kocsibol neztunk, mivel szakadt az eso vegig. De ez legalabb arra jo volt, hogy minimalisan, de meghozta a karacsonyi hangulatomat, mert huvos is volt. Delben egy olasz etterembe mentunk Santa Felicidade keruletben, itt talalkoztam a csalad egy reszevel. Na akkor a csaladrol kicsit: Carlos apukajanak (João) 4 testvere van: a legidosebb baty meghalt mar, neki van egy lanya, Larissa, az o ferje Andre, nekik mar van egy kisfiuk, Pedro, aki nagyon cuki. :) O az elso dedunoka. A masodik baty is meghalt mar, neki ket gyereke van: Luiz Ricardo es Jean . Az elobbinek a felesege Ana Paula, aki 7 honapos terhes, szoval a 2. dedunoka is coming soon! :) A 3. gyerek João, itt ugye Joanna es Carlos az unokak. A 4. baty Paulo, felesege Cristina. Nekik 2 fiuk van: Diogo, akivel nem talalkoztam, de az o lakasaban laktunk, o aprilisban hazasodik, Larissa a menyasszonya. A masik uncsiteso Paulo Henrique, azaz Paique, neki most volt nemreg az eskuvoje, a felesege Fernanda, aki fiatal kora ellenere botox-manias, kicsit fura csaj, de amugy aranyos. A szuleinel voltunk elso este, a haz aljaban a kozos helyisegben, jo volt nagyon! Itt kevesbe bensoseges a karacsony, nem csak a szuk csalad gyulik ossze szenteste. Inkabb egy jo buli, ott voltunk vagy 2-ig. Na de vissza a csaladfahoz: a legkisebb gyerek, es egyben az egyetlen lany Nancy, az o ferje Pilo, 3 lanyuk van: Gaby, Helena es Bea.

A nagycsaladdal masnap, Joinvilleben talalkoztunk, az idosek otthonaban, ahol a nagymama (Vilma) lakik. Az otthon egyebkent inkabb olyan, mint egy hotel. Nagyon szep a kozos helyiseg, ahol voltunk, a szobak is teljesen felszereltek, ezen kivul pedig minden van: uszomedence, konditerem, kezmuves foglalkozas, moziszoba, szamitogepterem, olvasoszoba, orvosi rendelo, fogaszat, stb stb. Na persze borsos ara van: 6000 R$ (!!) havonta (ca. 750ezer forint).

Joinville egyebkent tisztara olyan, mintha nemet varos lenne, vegulis kb az is, csak Braziliaban van... Egy csomo kiiras nemetul van, a helyi cegek neve nemet, rengetegen meg most is beszelik a nyelvet, a csaladnak a fele kb, a nagymama anyanyelvi szinten. Carlos mindig ugy meselt a varosrol, hogy kisvaros, ezert en el is kepzeltem egy Bonyhad meretu kis aranyos varoskat. Na, kiderult, hogy fel millio lakosa van, es nem is annyira pici, bar a hangulata valoban kisvarosias. Santa Catarina allam legnagyobb varosa (nagyobb, mint a fovaros, Florianopolis). Sok epulete a nemet epiteszeti stilus jegyeit hordozza magan:




 

Curitiba es Joinville is klassz varos, elheto, nyugis, Curitibaban pl van tobb egyetem is (Carlos apukaja itt vegezte a kozgazt es a vegyeszmernokit egyszerre..). Raadasul itt nem neznek gringonak, szinte mindenki vilagosabb boru, van egy csomo szoke, kek szemu, mintha nem is braziliaban lennenk! :) Ugyanakkor egyik sem tetszett annyira, hogy elnek is ott. Ezen kivul elkezdtem ertekelni Rio epuleteit, sokkal szebbek, mint Curitiba vagy Joinville. Meg az ido is hatarozottan jobb itt! De kedves helyek, es kedves emberek, jol ereztem magam ott, meg igy, karacsonykor is, amikor azert a legjobb lett volna otthon lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése