2012. február 10., péntek

LE AZ UTCARA, KI A TERRE!

Mar hetvegen elkezdodott a karnevalozas, bar hivatalosan csak februar 17-en, azaz 1 het mulva kezdodik, es 22-ig tart. Mivel az eredeti terv szerint februar 7-en mentem volna haza, remek uzleti erzekkel megaldott latens zsido kisbaratom kiadta a lakasunkat a karneval idejere a noverenek es 4 baratnojenek, 3000(!!)R$-ert (ca. 400ezer Ft)! :D O ugy volt vele, hogy ha mar amugy is ott lognanak Joanna baratnoi, akiket egyebkent zsigerbol utal, akkor legalabb fizessenek. Sokaig gondolkodott, hogy maradjon-e o is, elviseli a picsogast, de legalabb felugyeli a lakast, vagy menekuljon, es megbizzon a novereben. Vegul inkabb vett egy kamerat a bejarathoz. :D De aztan mivel maradok (aki meg nem tudna, aprilis 2-17-ig leszek otthon!), 1-2 napot szeretnek karnevalozni, aztan lemegyunk a Rivierara, vagy São Pauloba.

parade2.bmp














Mar most mindenfele a varosban megy a felhajtas, probalnak a sambaiskolak, mult hetvegen is belecsoppentunk egy ilyen elokarneval buliba, bar nem tancosok, csak sambaenekesek vonultak egy kamionon. Olyan, mint a Budapest Parade, csak tobb a sorhas. :)

A hatulutoje a karnevalnak az a rengeteg reszeg, idiota turista, akik elarasztjak a varost mar most. Hurra nyaralunk, barmit megtehetunk, i <3 Rio polo, de amugy leszarunk mindent, szo szerint, csak mult szombaton 18 embert vittek be a rendorok utcan hugyozasert kozteruleten vizelesert peldaul. Az alabbi kepen pedig egy uriember pisztollyal bulizik. :D

parade3.jpg














Van egy masik felhajtas is, ami ma kezdodott: a rendorok es tuzoltok sztrajkja. Keveset keresnek, 1200R$ korul, amibol itt tenyleg nehezen jon ki az ember, plane, ha csaladja is van, es plane, ha jo brazil szokas szerint az asszony nem dolgozik. Persze kapjanak is tobbet. De akkor kapjon a tanar, az apolo, a postas es mindenki. Nehez kerdes ez. Sokan azt mondjak, hogy valahogy ezen az iszonyu egyenlotlensegen kellene valtoztatni. Ugyanakkor az, aki tanult emberkent sokat keres, nem hiszem, hogy orulne, ha megroviditenek azert, hogy a rendor, aki valoszinuleg nem tanult evekig azert, hogy rendor legyen, tobbet keressen. Persze erre a rendor visszavag, hogy igen, de o sokszor az eletet kockaztatja, hogy megvedje masok kenyelmes, legkondicionalt irodakban novesztett segget. A kepviselok, politikusok pedig mindekozben mocskosra keresik magukat, es korruptak is, persze. (a magyar helyzettel valo barmilyen egyezes csak a veletlen muve! :)) Mindenesetre en drukkolok a rendoroknek, csak ne engedjek, hogy elfajuljanak a dolgok, es itt is meginduljon a bunozesi hullam, mint Salvador da Bahiaban, ahol masfel hete tuntetnek a rendorok, es ebbol kifolyolag a rend is megszunt letezni. Eddig kb 140 gyilkossagot regisztraltak, ami tobb, mint a duplaja az elozo evinek (mondjuk alapbol durva, hogy a 60-70 gyilkossag/het az normalis...). De a rioiak okosan csinaljak, 1 hettel a karneval elott nem vallalhat a kormany ekkora kockazatot, plane, hogy a vb miatt amugy is Brazilian a vilag szeme mar most. A stadionok epitese korul is balhe van, sztrajkolnak a munkasok a magasabb berekert... Azt gondoljak, hogy jo az alkupoziciojuk, mert a projekteket be kell fejezni hataridore. Sajnos az o sikerukhoz nem sok remenyt fuzok, mert mindig van, aki meg ennyi penzert is dolgozna.

Vegul egy kis feludules: egy olasz dizajner, Giancarlo Neri ,,kiallitasat" neztuk meg hetvegen, a Praça Paris parkban helyezett el 9000 szines, szinvaltos lampat. 


praca paris.jpg

praca paris2.jpg

praca paris3.jpg

praca paris4.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése