2012. február 17., péntek

A KARNEVAL

A karneval szo nagyjabol annyit tesz: eg veled, hus! (carne=hus, vale=bucsu). A farsangi idoszak vege a karneval, ami a kereszteny kulturakban mas-mas szokasokkal, de jelen van. Az elso napja a farsangvasarnap, a masodik a farsanghetfo, az asszonyfarsang, amikor az asszonyok is berughattak es mulathattak ferfimodra. Az utolso napja a hushagyo kedd. Ezutan, hamvazoszerdatol kezdve 40 napig, husvetig tart a nagybojt. 

Braziliaban mindig is nagy hagyomanya volt a karnevalnak, ha nem is a mai formajaban. Regen az volt a szokas, hogy zaptojassal, kolnivel, porral dobaltak szortak egymast. Ebbol meg ma is maradt valami, csomo embert lattam vizipisztollyal maszkalni. :D Be is akarok szerezni egyet, olyat, amilyenem kiskoromban volt: szines, 2 tartalyos, es jo messzire tud loni. :) Meg allitolag a tojas-es vizbomba dobalas is megvan, ebbol szerencsere meg nem kaptam.

A feltuno, csillogo-villogo jelmezekben vonulas a 19. szazad kozepetol jellemzo, ekkor alakultak meg a Nagy Tarsasagok is, a karnevali klubok, akik a mai karnevali felvonulas elofutarai voltak. A szambaiskolak 1928-tol rendezik meg versenyuket, de a felvonulas helyszinet, a Sambódromot csak '84-ben epitettek. Ez egy 700 meter hosszu, 90.000 fo kapacitasu tribun, ketoldalt a nezoterrel. Ide a jegyek eleg huzosak, 50 ezer Ft korul vannak.

Sambódromo

A rioiak tobbsegenek nem csak kedvenc focicsapata, de kedvenc tanciskolaja is van. Osszesen 13 sambaiskola versenyez a legjobb performansz cimert. Mindegyikuknek van egy temaja, ami kore epiti a koreografiat, a jelmezt, stb. Az egyik São Paulo-i iskolanak (Rosas de Ouro) Magyarorszag a temaja! :) Erre az egy napra keszulnek egesz evben, tobb ezer tancos vonul fel a tobb kocsin. A 13 nagyon kivul vannak kisebb iskolak is, de a fo esemeny a vasarnap-hetfo, amikor a nagyok vonulnak.

A legtobb embernek nincs lehetosege eloben nezni a paradet, de buli van a varos minden reszen. Vannak kulonbozo blokkok, itt zenekarokkal egyutt vonul a jonep. Jellemzo a vicces alarcok/szemuvegek/ruhak viselese, de nem oltoznek be ugy, mint nalunk (ill. elvetve, azert Jack Sperot mar lattam kettot :D)

Ma kezdodik a mulatsag, es szerdaig tart (hetfo-kedd-szerda munkaszuneti nap). A paradet biztosan nezzuk teven, es elvileg kedden vissza is jovunk Rioba, ugyhogy valamit a rioi partybol is latni fogok. Megirom, igerem! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése