2012. március 6., kedd

ÉLET A FAVELABAN

Szombaton meglatogattunk ket favelat is Sonaval es Carlosszal, aki legalabb eljott velunk (nem ugy Marcelo), de teljes paraban volt, hogy mi van, ha felismerik (ki????), ezert beoltozott turistanak (baseball sapka, napszemcsi a rejtozkodes miatt is kellett persze..). Ezzel egyutt is a turavezeto csavonak mintegy 0,386 masodpercebe telt, hogy levagja, hogy brazil, na akkor meg azzal jott, hogy o São Paulo-i... Tehat lenyeg, hogy semmikepp ne higgyek az emberek (megint csak: kik??? :D), hogy o rioi, mert egy carioca nem vesz reszt ilyen gringo-turan (lasd Marcelo, de o valojaban csak baromi lusta).

Szoval, elindultunk egy kisbusszal, voltak meg mas nagyon feher boru gringok rajtunk kivul, meg egy erdekes (deli?) akcentussal beszelo olasz par, akik termeszetesen angolul is viccesen beszeltek, eros kesztetest okozva ezzel a Vááná dééj áj veente tu Mááltá... kezdetu nagy sikeru video hangos felemlegetesehez. :) (ha esetleg valaki nem ismerne: youtube: The Italian man who went to Malta. Legjobb! :D).

A csavo aztan sok erdekesseget meselt a favelakrol, ezek egy reszerol mar en is irtam itt, pl hogy Rocinha ,,visszakerult Rio varosahoz", ahogy o fogalmazott, ki is tuztek a zaszlot a rendorok, mikor bevettek a favelat (ez kb 4 honapja volt). Azert nagy dolog ez, mert Rocinha a legnagyobb favela a 150ezerre becsult lakossagaval, de azt mondjak, van az tobb is, akar 300ezer is, csak nem igazan lehet megszamolni. Mivel hogy a favelak nagy reszeben nincsenek pl. utcak, igy ertelemszeruen utcanevek sincsenek, vagyis az ott lakoknak nincs cime. Ez nagyban megneheziti a munkavallalasukat peldaul. Rocinhat tartottak az egyik legveszelyesebbnek is, nagy drog-es fegyverbiznisz folyt a favelan belul. Aztan 4 honapja elkaptak a drogbarot (Nem a neve), meg jo nehany dilert, akik azota bortonben csucsulnek, az iranyitast pedig atvettek a hivatalos szervek. A gond ezzel az, hogy a rendorseg nem kepes felugyelni az egesz favelat, ahogy azt Nem es csapata kepes volt. Az emberek szerettek es biztak benne, minden ugybe be volt avatva, meg a hazastarsak csatarozasaiba is. Olyan volt, mint a Keresztapa. A favelan belul (leszamitva a bandahaborukat) beke volt, nem voltak lopasok, vagy egyeb kisebb buncselekmenyek, mert ezt nem engedtek. Ha valaki lopott, eloszor csak atlottek a tenyeret, majd ha masodszor is megprobalkozott, gond nelkul kinyirtak. Most ez a fajta biztonsag nincs meg, igy elszaporodtak a lopasok, betoresek, erre eddig nem volt pelda a favelan belul. Sok kis uzlet is tonkrement, amiket a drogbiznisz tartott fenn. Igy paradox modon az emberek egy resze ugy erezheti, rosszabbul jart a megbekitessel, foleg, hogy a rendorok egy resze is korrupt, igy nekik is fizetni kell dolgokert... Ugyanakkor hosszu tavon jol jarnak, egy csomo ceg uj piaci szegmenst lat a favelak nepeben, akik mar nem olyan szegenyek, mint regen, van penzuk fogyasztani, es szeretnenek is. Peldaul nehany kabelszolgaltato ugynevezett ,,favela-csomagot" ajanl, ami olcsobb, mint egy normal elofizetes. Ugy tunik, viszik is, mint a cukrot, ennyi parabolat meg eletemben nem lattam, mint Rocinha haztetoin. De minden nagyobb banknak van fiokja Rocinhaban, nemreg felepult egy nagy sportcentrum, focipalyaval (alap). Van rengeteg kis uzlet, de jellemzo a buszos piac is. A szuk utcak miatt nepszeru a favelakban a motoros taxi.

Buszpiac
Sport komplexum
Rocinha ,,fo utca"
A terv az, hogy elobb-utobb a rossz minosegu, duledezo viskok helyet atvegyek a helyukre epitett normalis tarsashazak. Ebbol mar van nehany Rocinhaban. Es most, hogy beke van, varhatoan tobb is fog epulni. Felmentunk egy ,,kilatoba", ami igazabol egy autoszerelo muhely hatso terasza volt, innen gyonyoru a kilatas Rocinhara, es São Conrado partjara, illetve az oceanra.

Rocinha es São Conrado, avagy szegenyseg-gazdagsag
Rocinha

Meg Rocinha elott ellatogattunk egy kicsi favelaba is, Vila Canoas a neve. Ez arrol hires, hogy egy olasz hazaspar alapitott itt egy iskolat favelakban elo gyerekek szamara. Itt normalis oktatasban reszesulhetnek, ellentetben az ingyenes allami iskolakkal, ahonnan eselyuk sincs feljebb lepni, mert rettentoen alacsony a szinvonal. Ez az iskola, Para Ti, reszben a mi kis turankbol tartja fenn magat, 75 diaknak ad eselyt egy jobb eletre.

A favela maga is profital a turabol, teny, hogy cserebe el kell viselniuk a bameszkodo (ertsd ablakon bebamulo) turistakat, akar naponta 2-szer is. De nagyon baratsagosak voltak, szoval nem volt gond, es nem ereztem magam furan, pedig korbejartuk a favelat, es ezt ne ugy kepzeljetek el, hogy setalsz az utcan, ez nyilvan senkit nem zavarna. Itt viszont nincsenek igazan utcak, ehelyett szuk, labirintus-szeru jaratok vannak, lepcsokkel, ossze-vissza kilogo huzalokkal, kutyusokkal, sotettel. Az ajtok-ablakok egymast erik, itt a szomszed szo egesz mas ertelmet nyer... Itt-ott vannak kozos helyisegek, jatszoterrel, biliardasztallal, barral, ittunk is egy jo caipirinhat 4realert! :) Elmeny volt latni belulrol egy favelat, mert ezt nehez elkepzelni. Viszont a lakasok, amiket valamennyire lattam, egesz jo allapotban voltak, nem putris egyaltalan. 

Jatszoter
Kusza vezetekek, szuk ,,utcak"
Vila Canoas

Osszessegeben ez egy olyan program, amire szerintem tenyleg megeri kiadni a penzt (65R$), mert egyreszt jo celt szolgal, masreszt hatalmas elmeny latni, milyen az elet a favelakban.

A kepeknel tobbet mutatnak a videok, talaltam youtube-on Vila Canoasrol es Rocinharol is.

Vila Canoas:
www.youtube.com/watch?v=6Hjr4vZj_uA

Rocinha:
http://www.youtube.com/watch?v=mS_PjwaqZYE&feature=related






2 megjegyzés:

  1. Egész római vakációnk alatt ezt a máltás videót emlegettem a Petinek. :) De ahogy a Szaszával Velence feszten előadtátok az sokkal jobb volt, mint az eredeti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D haha! hat igen, az a video megunhatatlan! milyen volt Roma??? :) hany napot voltatok?

      Törlés