2013. február 18., hétfő

FUN FACTS VIII

-A Mr. Muscle lefolyótisztító brazil neve Mr. Músculo :D

-Ha már a lefolyóknál tartunk, egy kedves olvasóm nehezményezte, hogy neki senki nem mondta, hogy Brazíliában ne dobja a papírt a klotyóba, mert bizony könnyen eldugul... Ezzel a problémával én nem sokszor találkoztam itt, néhány helyen ki van írva (főleg régi épületekben), hogy a papírt a szemetesbe dobd, de általában normálisan működik a dolog. Azt hiszem, Sampaban rosszabb a helyzet.

-A Happy birthday to you (Boldog szuuuliiinaaapooot) brazil megfeleloje (ugyanarra a dallamra): Paaaarabéns pra vooocê, nesta data querida, muitas felicidades, muitos anos de vida. (Gratula neked ezen a kedves napon, sok boldogsagot es meg sok evet az eletben.) Ezt altalaban lassan kezdik es egyre gyorsabban eneklik, mikozben vadul tapsolnak hozza. :))

-A klasszik szulinapi torta egyfajta csokitorta, a lenyeg nem is ez, semmi extra, piskota meg krem, de amit a tetejere tesznek, az a nem mindegy! Fio de ovosnak hivjak, azaz tojasszal, vagy tojascerna, a portugal konyha hagyomanyait kovetve termeszetesen ez is tojasbol keszul (mint az ottani sutemenyek nagy resze). Angyalhajnak is hivjak, bar ezen epp most vitatkoznak a tobbiek, hogy az ez, vagy az, amit mi otthon epp cernameteltnek hivunk (nem egyeztek meg, de szerintem ez a tojasos cucc inkabb angyalhaj-szeru, mint a cernametelt). Ja es alap, hogy a tortat teleszorjak csokireszelekkel. :)

Ilyen a klasszikus torta, ezt a kepet talaltam, nem az enyem volt :D

-1915 ota, miota az Inmet, a helyi meteorologiai intezet nyilvantartja a mereseket, nem volt olyan meleg Rioban, mint decemberben, egy szep, napfenyes napon, amikor mar az utcai digitalis kijelzok is felmondtak a szolgalatot. :D (na jo, ez photoshop, de tenyleg k. meleg volt! 43,2°C volt egyebkent)

Fucked

-Karneval alatt sokan versenyt csinalnak abbol, hogy hany embert smarolnak le, illetve gyujtik a pontokat a csajok/csavok utan. Nem hiaba mondjak, hogy a karneval igazan a szingliknek poen (na azert nem sirom tele a parnamat, hogy a budos reszeg pontgyujto csavoknak nem en vagyok az elsodleges celpontja :D).

-Rio remek hely a melegek szamara, tobb szempontbol is. Egyreszt, az emberek elfogadoak, nem bamuljak meg az embert, ha azonos nemuvel setal kezenfogva, de ennel meg sokkal erdekesebb jelensegektol sem akadnak ki (illetve hat egyszer lattam egy baratunkat kiakadni, de az sem a melegek ellen szolt. Az tortent, hogy setaltunk egy szukebb utcaban Lapan, amikor egy csaj megmarkolta, o legalabbis ezt meselte nagy buszken. Kerdezem, te figyu, az, aki mellett elmentunk az elobb? Ja, az - es meg mindig vigyorog. Mondom neki, hogy hat ize, az csak a kisebb gond, hogy az egy kurva volt, de raadasul ferfi! :D) Na de visszaterve Riora, Ipaneman a Posto 9 (a postokrol a kovetkezo pontban) a melegek gyujtohelye, ahogy a szinten Ipaneman talalhato Rua Farme de Amoedo is. Melegbarok, szivarvanyos zaszlok, gyonyoru, de az oket stirolo nokkel mit sem torodo ferfiak...
A melegekre tobb kifejezes is van, a kedvencem a viado, es ezzel egyutt a burkoltabb 24 (vinte e quatro), ez volt a szama ugyanis egy nepszeru (es tiltott) szerencsjatekban (jogo do bicho, allati jatek) az oznek (veado), es szegeny oziket valamiert nagyon buzisnak tartjak itt, asszem Bambinak is koze van a dologhoz, de akkor sem ertem...

Posto 9 Ipanema

-A postok 1 kilometerenkent elhelyezett kis epitmenyek vegig a part menten, ahonnan a vizet figyelik a helyi Mitch Buchannonek, van wc 1,50-ert, illetve jo talalka-es referenciahelyek. Copacabanan 1-tol 6-ig megy, a Posto 6 erdekessege, hogy ott nincs ez az epitmeny, csak egy bar, aminek Posto 6 a neve. Ipaneman folytatodik a szamlalas,7-10-ig, majd Leblonban a 11 es a 12. São Conradon van a 13, aztan Barran ujra kezdtek a szamlalast 1-tol.

Posto 11 Leblon



















4 megjegyzés:

  1. Nekem is kellene ilyet irnom a hollandokrol, az sokkal kiboritobb lenne :D

    Gyuszi

    VálaszTörlés