2013. június 21., péntek

KONFÖDERÁCIÓS KUPA 2013

Szombaton megkezdodott a Konfoderacios Kupa Braziliaban. Ezt a tornat 4 evente rendezik meg, a foci VB elotti evben, a VB-t rendezo orszag szervezeseben (ez mondjuk nem mindig volt igy, de mar nehany eve ez a menetrend, igy a Konfoderacios Kupa a VB foprobaja egyben). A Kupan a kontinentalis tornak gyoztesei vesznek reszt, osszesen 8 csapat: Brazilia, mint hazigazda, Spanyolorszag VB gyoztes, Olaszorszag EB 2. helyezett (mert a spanyolok mar a VB miatt kvalifikaltak magukat), Mexiko az Eszak-es Kozep-Amerikai Kupa gyoztese, Uruguay a Copa Americaé, Japan az Azsia-kupa gyoztese, Nigeria az Afrika-kupa gyoztes, es vegul a kvazi amator csapattal indulo Tahiti, aki az OFC nemzetek kupajat nyerte meg. Az elmult 2 Konfoderacios Kupat Brazilia nyerte.

6 varosban lesznek a meccsek: Rioban, Belo Horizonteben, Braziliavarosban, Recifeben, Salvadorban es Fortalezaban. A stadionok egy resze uj, amit erre tornara, de leginkabb a 2014-es VB-re epitettek, a tobbi pedig szinten kibovitett-felujitott stadion, es mind eleg jol nez ki! A hires Maracanã stadiont vasarnap szemelyesen is megcsodalhattuk, nekem elso alkalom volt a stadionban, mert csak nehany hete nyitottak meg ujra, 3 ev utan. Eszmeletlen elmeny volt ott lenni, azert megiscsak egy legendas stadionrol van szo, aminek a befogadokepessege cirka 80 ezer fo (es majdnem telthaz volt). Nagyon szepen felujitottak, még az orok elegedetlen Carlosnak is tetszett. Az egyetlen dolog, amit a brazilok ugy altalaban nehezmenyeznek, hogy nehany eve megszuntettek az ugynevezett geralt, a stadion also reszet, ahol nem voltak szekek, es innen szurkolt allva a palyahoz nagyon kozel tobb ezer ember. Szerintuk ezzel elvettek a hangulatat a stadionnak, a FIFA azonban ezt maskepp gondolta. (Na meg persze azt is nehezmenyezik, hogy baromi draga volt, a nagy tuntetes-hullam is reszben emiatt alakult ki. Ezt a penzt - aminek egy jeletos resze zsebekben landolt - fordithattak volna a kozszolgaltatasok javitasara is. Ugyhogy most vegre a brazilok is hoborognek, szerintem a tortenelem soran eloszor, de mar ideje volt. En viszont nem megyek tuntetni, mert nem az en orszagom, es ha mondjuk elkapnak a rendorok, az elso geppel kuldenek haza valoszinuleg... Meg egyebkent sem hiszem, hogy barmi is valtozni fog, mert bar csunya dolog, amit a vezetok felul muvelnek, de alul is ez megy, csak kicsiben, a szabalyok allando athagasa, az ugyeskedes, az elore nem gondolkodas. Ha ezen a mentalitason nem valtoztatnak, es nem csak a vezetok, hanem MINDENKI, (aka nem csinalunk a mar meglevo 2 kocsisor melle egy harmadikat, hogy jol megszopassunk mindenki mast, mert olyan okosak vagyunk, nem szorjuk el a szemetunket, megallunk a piros lampanal, indexelunk kanyarodaskor, stbstb), akkor ez az orszag soha nem jut sokkal elorebb. Na de ennyit a tuntetesekrol, az aggodoknak mondom, hogy jol vagyok, amerre altalaban maszkalok, arra nincsenek duhos tomegek es meg duhosebb rendorok (egyelore). Ha ugy latom, megerdemel egy kulon posztot a dolog, akkor majd irok reszletesebben.)

A Maracanã tortenete kepekben es videokban itt tekintheto meg. Akkor is erdemes belenezni, ha nem tudsz portugalul, mert a hangulat igy is atjon.

http://globoesporte.globo.com/futebol/especial-maracana/index.html







A Maracanã megnyitasa elott a rioi csapatok az Engenhão stadionban jatszottak, ahol nehanyszor en is megfordultam. Ez sem rossz stadion, de ossze sem lehet hasonlitani a Maracanãval. Raadasul rohadt messze van, tomegkozlekedessel busz-metro-vonat, also hangon masfel ora, kocsival talan jobb menni, de ott meg a dugo miatt legalabb ennyire jon ki az ut, viszont van a stadionnak sajat parkoloja, illetve a kozeli bevasarlokozpontban is lehet parkolni. Ehhez kepest a Maracanã nehany metromegallora van csupan, raadasul a Kupa alatt ingyen hasznalhato a metro es a metrobuszok, es a metron szep plakatokon jol erthetoen elmagyarazzak azt is, hogy a szektortol fuggoen melyik megallonal szalljon le az ember. A meccs utan viszont kisebb tomeg alakult ki, mert mindenkit koteleztek arra, hogy metroval hagyja el a helyszint, hogy ne legyen kaosz. De gyorsan jottek egymas utan a szerelvenyek, ugyhogy vegulis nem volt ez rossz. 

Maga a meccs nagyon jo volt, Olaszorszag-Mexiko 2:1. Az kicsit fura volt, hogy nem volt kulon olasz meg mexiko szektor, igy voltak idoszakok, amikor az egyik tabor zenditett ra, majd a masik, de volt, hogy kabe csond volt. Nyilvan ha a brazilok jatszanak, ez nincs igy, es most is elo-elokerult egy-egy brazil csapat notaja. Na meg amikor a tomeg kantalta, hogy 'Mexico', sokan siman 'Mengo'-ztak (Flamengo beceneve). Kifele is razenditettek az Uma vez Flamengo himnuszra, majd egybol jott ra a kurva flamengozas is, hiaba, a brazilok csak brazilok, meg akkor is, ha ket tok mas csapat jatszik. :D

A FIFA altal rendezett meccsek elonye, hogy lehet alkoholt fogyasztani a stadionban, ami a brazil meccseken tilos. Viszont ott legalabb allandoan jarkalnak az arusok, most csak elvetve lattam 1-2 mogyoro- es jegkremarust. A bufehez nagy volt a sor, de sok kassza van, ugyhogy viszonylag gyorsan megy. A wc teljesen kulturalt volt, takaritottak folyamatosan, volt szappan meg papir is, ami mar akkora luxus stadionban, hogy szinte elerzekenyultem. :) 

Szoval jo volt ujra meccsen lenni, most, hogy ujra van Maracanã, gyakrabban fogunk menni, az tuti. Hajra Brazilia, es remelem, hogy az olaszokkal dontoznek! ;) 

KIEGESZITES:

Tahiti csapata nagyon cuki, mindenki nekik szurkolt vegig, az utolso meccsukon ezert koszonetkeppen brazil zaszloval a hatukon mentek egy kort a stadionban, meg az interjukban is halalkodtak, hogy mennyire jo kozonseg volt, es hogy ezt sosem fogjak elfelejteni a braziloknak. :)

A masik, hogy NYERT BRAZILIA!!! 4-szeres kupagyoztesek lettek ezzel, vagy ahogy itt uvoltotte mindenki a meccs utolso perceiben: tetracampeão!! :))) Gyonyoru meccs volt, a spanyolok teljes lealazasa. Sajnos a Maracanaba nem jutottunk ki ezuttal, de az utcan is kelloen jo volt a hangulat. :) Szep volt Brazilia!
  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése