2014. május 26., hétfő

CIUDAD DE MEXICO

Hetfo este erkeztunk Marthaval Mexikovarosba. Mindenkepp el akartunk menni valahova inni-enni, de mire elindultunk, mar majdnem ejfel volt. Szerencsere a hotel a hires szorakozonegyed, a Zona Rosa mellett volt, igy azert ott volt meg 1-2 hely nyitva. Kajat viszont mar csak egy helyen adtak, a Vipsben, ami egy spanyol etteremlanc es nekem uj volt. Utana maszkaltunk ott a kornyeken kicsit, es belefutottunk egy hapsiba, aki elkezdett ajanlgatni egy helyet, hogy az az egyetlen hely a kozelben, ahol ferfiak es nok is vannak, a tobbi vagy melegbar vagy rockkocsma (mondjuk ott nem ertem, miert ne lehetnenek jelen mindket nem kepviseloi, de lehet ez valami mexikoi sztereotipia). En szoba se alltam volna az emberrel, de Martha leallt vele beszelni (latin-amerikai szolidaritas vagy en nem tudom), majd vegul elmentunk oda a clubhoz, amit javasolt. Nem tul bizalomgerjeszto bejarat, szuk lepcso vezet fel. Na mondom, ha itt nem adnak el kurvanak minket, akkor sehol. Fent aztan volt vagy 3 ember es szar zene, ugyhogy megkoszontuk es elmentunk. Vegul egy rockkocsmanal kotottunk ki, ahol voltak a teraszon paran, bent viszont tok ures volt. De pont akkor kezdett jatszani egy banda, amikor beleptunk, nagyon kedvesen nekunk cimezve a Pretty womant, igy aztan leultunk bent. Happy hour volt, tequila 1-et fizet 2-t kap, szebben nem is udvozolhetett volna minket Mexiko. 

A viszonylag rovid show vegen odajott a hely menedzsere, es aztan ott is ragadt vegtelennek tuno ideig, ami alatt arrol meselt, hogy hogy tert meg o, a partiallat, de ezt olyan hosszan, spanyolul, hogy ezalatt tokeletesre fejlesztettem azt a kepessegemet, hogy teljesen ignoraljam azt, amit mond, de ha nevet valaki, en is nevetek. Martha valaszolgatott is neki, igy nem avatkoztam kozbe, hogy huzzunk mar el, vagy inkabb o huzzon el a fenebe, meg titkon azt remeltem, hogy majd allja a fogyasztasunkat, de nem tette, ugyhogy nem erte meg csondben maradni. 

Masnap bementunk a kozpontba. Nagyon tetszett, es nem tunik olyan veszesnek, mint peldaul Bogota kozponti resze. Itt van a hires katedralis, az elnoki palota, muzeumok, stb. 

Szepmuveszeti Palota
Katedralis
Diego Rivera festmenyei

Este vegre talalkoztam Monival! O az a lany, akivel pont egy eve Rioban ismerkedtunk meg, itt volt 2 honapot. Egyebkent mar 12 eve Mexikovarosban lakik, es modellkent dolgozik. Jo volt ujra latni ot is. A pasija ajanlott egy helyet vacsorazni, fel is vettek minket kocsival. Egy nagyon meno japan etterem volt, amivel az volt az egyetlen bajom, hogy japan. Nem mintha nem szeretnem a japan kajat, de nagyon vagytam mar valami jo kis mexikoira. De mindegy, masnap potoltam boven. Miutan bezart az etterem, atmentunk egy sima barba ott Polancon. Ez Mexikovaros Leblonja azt hiszem, eleg posh hely, de ez a bar teljesen atlagos volt. Hamar rajottem itt Mexikoban, hogy ok ugyanazt csinaljak a tequilaval, amit a kubaiak a Bacardi rummal, amivel Kubaban max a pultot mossak le, meg a brazilok a 51 cachacaval, ami itt a csovesek piaja: a sok szart exportaljak, a jokat meg jol megtartjak maguknak. Pedig milyen jo is az igazi mexikoi tequila! Van egy olyan kombo, amit zaszlocskanak (banderita) hivnak, ez lett a kedvencem: kapsz egy feles tequilat, egy limeot es egy paradicsomle-szeruseget, es ezeket igy egymas utan kortyolva fogyasztjak. Ha nagyon akarjuk, akkor belelathatjuk a mexikoi (vagy akar magyar, olasz, …) zaszlo szineit.



Masnap megint turistaskodtunk, de most csatlakozott hozzank Moni, Peti, aki szinten magyar, es most Moninal lakik, illetve Peti egy haverja, a mexikoi Rudel. A kozeli Chapultepec parkba setaltunk el, ami a mexikoi Central Park. De itt meg kastely is van! Ez volt az uralkodo csalad kastelya, most muzeumkent funkcional. Nagyon szep a kastely is, de fokent a latkep onnan fontrol. Ebedre vegre igazi tradicionalis mexikoi helyre mentunk, a Zona Rosaban. Meg vegul este is egy mexikoi/arab helyen kotottunk ki, ami egy eleg abszurd bar/etterem/disco. Az arab stilus megvan, lehet az asztaloknal vizipipazni, a fotelek is inkabb ilyen lazulos helyre emlekeztetnek. Masreszrol viszont uvolt a zene, a dj (akirol megtudtam, hogy eleg durvan drogos, de azt hiszem, ez Mexikovarosban, ezekben a korokben nem nagy ujsag) tolja a dallamtalan tuctucot, beszelgetni nemigen lehet. Meg ahogy kezdett megtelni a hely, figyelgettem az embereket. A fele modell volt, lanyok es fiuk is, Moni azt mondta, hogy ez a hely filozofiaja, hogy ingyen eteti-itatja a modelleket (ugysem fogyasztanak sokat gondolom… :P), hogy szep emberekkel legyen tele a hely, akik aztan szinten szep embereket vonzanak. Nehany dologban ugy erzem, eleg felszinesek a mexikoiak, nagyon a kulsosegekre mennek ra. De akikkel voltunk, azok nagyon normalis sracok voltak, Rudel ket lakotarsa, Moni, Peti es Jorge, Martha egy spanyol baratja. Martha nagyon maradni akart meg egy napot, de sajnos nem tudta atrakatni a repjegyet, igy o delutan lelepett. Igy vegul Moni bekoltozott a hotelbe hozzam estere, es masnap kivitt a repterre is. 

Chapultepec park
Magyarok (+1 kolumbiai)

Muzeum a kastelyban

Mexikovarostol nem sokat vartam. Azt gondoltam, hogy Bogotahoz vagy Sao Paulohoz hasonloan egy hatalmas varos, de epiteszetileg nem tul szep. Abban nem is tevedtem, hogy oriasi varos, 23 millioan lakjak. Viszont egyaltalan nem csunya. Persze itt is vannak a tipikus kocka hazak, meg kevesbe szep keruletek. De sok a zold, a fa az utak menten, parkok, vannak nagyon szep regi es meno modern epuletek is. Nagyon meglepodtem, tenyleg nem szamitottam Santiago utan arra, hogy valamelyik kovetkezo varos jobban fog tetszeni, de Mexikovaros kifejezetten kedvemre valo. A biztonsag viszont itt is problema, bar ugy tunik, kevesbe, mint mondjuk Bogotaban. A helyiek nem dramatizaltak tul a dolgot, nekem ugy tunt, hogy inkabb sznobsagbol, mintsem biztosnagi okokbol kifolyolag kerulnek bizonyos helyeket (pl. a Zona Rosat, ami kicsit olyan, mint Rioban a Lapa, sokan be nem tennek oda a labukat, mert hogy koszos meg milyen emberek vannak ott.. Zona Rosa szazszor jobb helynek tunik, de meg igy is viszolyognak tole paran..) 

Amire nem volt idom, az a piramisok, meg az antropologiai muzeum, de van egy olyan erzesem, hogy visszajovok en meg ide. Ahogy a tobbi harom helyre is. Carlos meg egyiket sem latta, es biztos vagyok benne, hogy meglepodne, hogy milyen klassz helyek, es tetszene neki mindegyik, de foleg Santiago es Mexikovaros. Tehat hasta la vista baby! ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése