2011. szeptember 30., péntek

FUN FACTS I.

Osszegyujtottem nehany dolgot Braziliarol. Egy reszet egy ideje irogatom a telefonomba, hatha egyszer majd poszt lesz belole.. amiket latok neha utkozben, vagy hallok, olvasok valahol, es erdekes, fura, de legalabbis mas, mint otthon.


Orszag terulete: kb. 8.500 ezer km2, ami durvan Magyarorszag 90-szerese.

A partmenti szakasz hossza 7500 km, ez korulbelul a Budapest-Peking tavolsag legvonalban.

Nepessege: 192 millio (ezzel 5.-ek a vilagon, Kina, India, USA es Indonezia utan).

Brazilia az egyetlen orszag, amin 2 neves szelessegi kor is atmegy (az Egyenlito es a Bakterito).

2 orszagot kiveve (Chile es Equador) minden del-amerikai orszaggal szomszedos.

Fovarosa Braziliavaros a nagy semmi kozepen (Carlos pl meg sosem volt ott…), amit az 50-es evekben epitettek, azzal a cellal, hogy Rio helyett ez legyen a fovaros. Felulrol allitolag repulogep alakja van, de en ezt valahogy nem latom... ennyi erovel Budapest meg egy tuzet okado sarkany. Bonyhad meg harcos kakadu. Balmazujvaros meg.. az sajnos igy is csak egy darab sz*r...

Az orszag energiaja 2/3-at a vizenergia adja (ez nagy szo, a vilag energiaforrasainak csupan kb. 5%-a vizenergia).

A vilag 7 uj csodaja kozott szerepel a rioi Krisztus-szobor.

Rio de Janeiro a 19. sz. elejen 7 evig volt Portugalia fovarosa.

A parlamenti valasztaskor minden 18 es 70 ev kozotti brazil allampolgar szamara kotelezo a szavazas! 16 eves kortol mar lehet szavazni. ’96 ota ez elektronikus uton mukodik, nem papiron.

Suru idoszak kovetkezik Brazilia eleteben: 2013: Konfoderacios Kupa, 2014: foci VB, 2015: Copa America, 2016: Rioi Olimpia.. mar csak a teli olimpia hianyzik... :D Erdekesseg: a foci VB-t a brazilok nyertek meg legtobbszor, 5-szor. Copa American 8-szor, Konfoderacios kupan 3-szor nyert a valogatott, de pl Olimpian egyszer sem.. Az olimpiakon egyebkent sem szerepeltek valami jol... 20 aranyermuk van osszesen, mig mondjuk Magyarorszagnak van 160...

Minden brazil varosban van legalabb egy futballstadion. Mind kozul a legnagyobb, a rioi Maracana epp felujitas alatt all, 2013-ban nyitjak meg ujra. Az 1950-es brazil foci VB-re epult, es akkoriban 200.000 volt a befogadokepessege. A szigoritasok miatt ez mara 82.000, amivel igy is a vilagon a 13. (a 200 ezerrel persze magasan vezetne...).













2 megjegyzés:

  1. Csak par aprosag: azt nem ugy mondjuk, hogy 8.500 ezer km2, hanem ugy, hogy 8.5 milla km2 (europa 10.5 km2) :)

    Es ha jol emlekszem Magyarorszag a legeredmenyesebb focibol az olimpian.

    Udv: CL

    VálaszTörlés
  2. Egyebkent nagyon tetszik a blogod. Erdekelnek a kulonfele kulturak, erdekes mindennapi dolgok. Es van is egy brazil kollegam, o São José dos Campos-bol jott Mo-ra dolgozmi. Van neki is egy blogja, csak o portugalul irja, es magyarorszagrol :)

    http://brasileirosnahungria.wordpress.com/

    VálaszTörlés