2011. szeptember 21., szerda

KOZLEKEDESI LEHETOSEGEK ES LEHETETLENSEGEK

A kozlekedes Rioban eleg vicces es meglehetosen kaoszos. Az tuti, hogy a legtobb karomkodast, amit ismerek portugalul, azt Carlos mellett tanultam, mikozben vezet! :D A kocsik random modon kavarognak a savok kozott, no index, no piros-a-lampa-engedjuk-el-a-gyalogost, es dudalnak, mintha muszaj lenne. Az elso nap azt hittem, valami eskuvoi menet halad el a haz elott, de aztan kezdett gyanus lenni a dolog, hogy oke, hogy katolikus orszag meg minden, de azert hogy egesz nap.., az nem lehet! A tomegkozlekedes is fantasztikus: van 1,5 metrovonal, de nem baj, hat kis varos (7milla..)! :D Villamos, troli az nincs. Van viszont rengeteg busz, akik nem allnak meg, csak ha leinted oket. A buszon kell jegyet venni a kasszas (altalaban teltkarcsu fekete) holgynel, valamivel olcsobb, mint otthon egy vonaljegy, es akkor bemehetsz a forgokapun. A metro mas, mert az egy kulon ceg, oda lehet venni egy kartyat, amire tudsz ratolteni penzt, es azt kell lehuzni. Egyebkent szerintem klassz ez a rendszer abbol a szempontbol, hogy itt tenyleg nem lehet bliccelni, meg tajparaszt ellenorok sincsenek. Ugyanakkor a viszonylag modernnek szamito beleptetos rendszerrel szemben ott vannak a random ,,meglepi” buszok, amikrol viszonylag nehez eldonteni, hogy merre, milyen uton kozlekednek, mivel menetrend nincs sehol, a buszra ki van irva elvileg, de necces. Igy ezt ritkan kockaztatom, mert nem annyira akarok kikotni egy favela szomszedsagaban.. (esetleg a kellos kozepen, bar erre asszem nem sok esely van, tekintve hogy meg a rendoroknek is nehezseget okoz bejutni, mivel hogy nem igazan vannak utak, tajekozodasi pontok, stb. A gps ott nem sokat er, bar biztos ami biztos azert siman lenyulnak..)
A buszokat egyebkent le kell inteni, mert annyi van, hogy egyebkent nem allnak meg a megallokban. Viszont valamikor megall ott, ahol jelzel leszallaskor, akkor is, ha nincs ott megallo.
Braziliara jellemzo ez a kettosseg: vannak dolgok, amikben modern, technologizalt, fejlett, es egybol mellette talalunk valami ellenpeldat, ami meg jaaaaaj ne mar, szedjetek mar ossze magatokat! (peldak lesznek folyamatosan)
Az ejszakai kozlekedeshez meg csak egyszer volt szerencsem. Vannak rendes buszok is, de vannak minibuszok, ami gyorsabb, ugyanannyiba kerul, mint a busz, es tuti, hogy viccesebb! Mi olyan 15-en nyomorogtunk a kabe 8 fos kisbuszban, es alltunk! A sofor tolta neki, mint allat, egy masik csavo meg kiabalta ki az ablakon az iranyt, es ha valaki akart, felszallt.

3 megjegyzés:

  1. Húúú, ez egész hasonló Isztambulhoz. Asszem fogom én ezt szeretni, ha egyszer kilátogatunk hozzád. Mondjuk a kisbuszos témát már a törököknél se bírtam, konkrétan felfordult tőle a gyomrom, de egy metrókártyát mindenképp be kell szerezni, mert az király! (azért nem gondoltam volna, hogy rögtön 7 bejegyzéssel indítasz...)

    VálaszTörlés
  2. Csá
    Király a blog:) Azt honnan tudod egyébként, hogy meddig biztonságos, vagy hol parásabb, ha nincs az utcán rendőr, akkor már rossz helyen vagy? Voltál már meccsen? Jó a meló?

    VálaszTörlés
  3. A paras helyeket altalaban eszreveszi az ember, mert a hazak lepukkantak, budos van es az emberek furak. :) Meg egy favelaba viszonylag nehez csak ugy bekeveredni, mert busz nem megy be, gyalog messze van a normalis helyektol, kocsival van ra egyedul esely, de ha valaki ismeri a varost kicsit is, nem tudja ennyire elbaszni. Viszont van pl meg Leblonban is egy utca, ahova nem ajanlott bemenni, meg itt a suli mogott is van egy szar utca. Ezeket nem tudtam volna mondjuk magamtol... max eszreveszem, hogy hopp, itt valami buzlik - szo szerint..

    A melorol szerintem meg majd irok, ha tobb feladatom lesz, mert most meg nem annyira van mit csinalnom.. ill. lehet, hogy lenne, csak a fonokom kb sosincs itt, es nem mond semmit.

    Meg nem voltam meccsen (csak a multkor, mikor itt voltam, Flamengo-Botafogo-n). De eleg szarul megy a Flamengonak, Carlos nem is birja nezni meg tvben sem, ugyhogy nem hinnem, hogy meccsre kimenne.. De remeljuk, osszeszedik magukat, es majd akkor! :)

    VálaszTörlés