2012. június 11., hétfő

A LEGERŐSEBB BRAZIL MÁRKÁK

Brazilia a vilag 6. legnagyobb gazdasaga, ennek ellenere ha brazil markakat kellene felsorolni, nem sokaig jutnank, azt hiszem. Eloszor is azzal kezdenem, hogy a Burger King 2010 ota brazil kezben van, igy egyet mar ki is lottunk. :) De persze ez nem igazi brazil marka. Lassuk tehat, hogy az Interbrand kutatasa alapjan melyek a legerosebb valodi brazil markak!

1. Itaú: bank.


A normal fiokokon kivul vannak un. Itaú Personnalité fiokjai, ami a magas jovedelemmel rendelkezo ugyfeleknek nyujt specialis szolgaltatasokat. Ide csak akkor mehetsz be, ha tag vagy, viszont sokkal gyorsabb, mert nem kell sorba allni a tomegekkel (ami meg rendszerint brutal hosszu, mert itt is meg mindig divat csekken fizetni dolgokat. Mint otthon a postan. Ezt sosem fogom megerteni...ill. az idosek eseteben ok, de a fiatalok miert nem online intezik ezeket a dolgokat??). Megint egy gazdag-szegeny elszeparalas.. 
2. Bradesco: szinten bank.


Eleinte mindig kevertem a Santanderrel, mert valahogy hasonlo a logojuk, es mindketto piros. Aztan rajottem, hogy a Santanderehez a Java logoja hasonlit leginkabb.
3. Petrobras: olaj- es gazipari vallalat.


A deli felteke legnagyobb vallalata (piaci kapitalizacio alapjan). Bar mar  '97-ben megszunt a monopoliuma az olajiparban, meg mindig a legjelentosebb koolajtermelo (tobb, mint 2 millio hordo naponta), illetve -forgalmazo. A mely es ultra mely viz alatti olaj kitermeleseben vilagelso.

4. Banco do Brasil: bank.


Brazilia legregebbi aktiv bankja, 1808-ban alapitottak. A mai napig allami tulajdonban van.
5. Skol: sör.
2011-ben a vilagon a 4., Braziliaban pedig a legjobban fogyott sör. Ez a kedvenc reklamom toluk: 

6. Natura: kozmetikumok.


7. Brahma: szinten sör.8. Vale: banyaszat.


9. Antarctica: ez is sör.


Ha eddig nem lett volna egyertelmu, a brazilok szeretik a sört. :)10. Vivo: telekommunikacio.


A legnagyobb brazil telekommunikacios vallalat. 4 mobilszolgaltato van a piacon: Vivo, Oi, a mexikoi Claro es az olasz TIM=Telecom Italia Merda.

11. Renner: ruhazati aruhaz. 


Ez a helyi C&A (az is van, de itt a Renner kepviseli azt az arkategoriat, amit a C&A otthon)


12. Lojas Americanas: aruhazlanc.


A mindenes aruhaz: haztartasi cuccok, elektronikai eszkozok, ruha, agynemu, csoki, jatekok,... Minden van, es olcso. Van meg egy hasonlo aruhazlanc, a Casa&Video.13. Embratel: telekommunikacio.


14. Cielo: szolgaltatasok.


15. Cyrela: epitoipar.
16. Caixa Econômica Federal: bank.


Szinten allami tulajdonban levo bank. Tavaly volt 150 eves.
17. Oi: telekommunikacio.


A logoval megegyezo formaju telefonfulkekbe teljesen beleszerettem, mikor eloszor voltam itt.
18. Banrisul: penzugyi szolgaltatasok.
19. Extra: hipermarket.


Allitolag jo, es ami itt van a suli mellett, az a kivetel, de ennel szutykosabb, undoritobb szupermarketet meg nemigen lattam, a bejarat elott a fel favelaval, akik nem restek kovetni a boltban es kerlelni, hogy vasarolj be nekik. Akkor mar sokkal inkabb a dragabb, de tiszta Zona Sul alattunk, vagy a Pão de Açúcar.
20. Casas Bahia: elektronikai aruhaz.
21. Braskem: petrokemia.
22. Pão de Açúcar: hipermarket.
23. Net: telekommunikacio, internet.Ha a markaknak lenne edesanyja, Net mama sokat csuklana...


24. Ponto Frio: elektronikai aruhaz.
25. Hering: ruhazati aruhaz.

Ez is az olcsobb kategorias ruhazat, de ez elsosorban a fiatal korosztalyt celozza meg. Erdekes megfigyelni, hogy a 25 logo kozul mindossze 4 hasznalja a zold szint, ami engem meglep, tekintve, hogy nekem a zold a brazilok szine... A legtobb a piros, illetve a kek vonalon mozog, de meg ebben sem tul kreativak, mert meg az arnyalat is sokszor megegyezik.Ez lenne tehat a 25-os lista. Ami iden kimaradt, de a tavalyi listaban szerepelt, az pont a talan legismertebb brazil marka, a Havaianas.

2 megjegyzés: