2012. június 18., hétfő

UMA NOITE NA HUNGRIA

Egy ejszaka Magyarorszagon. 



Ezzel a cimmel hirdettek meg a Theatro Municipal pentek esti programjat, amire egy kedves kollegam hivta fel a figyelmemet, igy a Rioban elo nem tul nagy lelekszamu (eddig csak a konzulbacsit ismerem...) magyar kozosseg tagjakent szinte kotelessegemnek ereztem, hogy meghallgassam. Jol belerangattam Carlost is, aki el tudott volna kepzelni maganak jobb programot is pentek estere egy komolyzenei koncertnel, de, meg ha morogva is, azert megiscsak szepen kioltozott es eljott velem (es meg tetszett is neki, legalabbis a morgast egy ido utan abbahagyta. Bar folyamatosan tele volt a szaja a kemenycukrokkal, amiket a veszpremi szinhazi eloadasok emlekere hoztam magammal, ott toltuk ezt mindig... :D). A repertoar egyebkent Brahms: Magyar tancok, Monti: Csardas, Liszt: Hexameron es Lehar: A vig ozvegy operettreszletek volt. Nekem nagyon tetszett. A szinhaz pedig elkepesztoen gyonyoru. A 20. szazad elejen epult, tervezoit a parizsi Operahaz ihlette (ahogy az Avenida Rio Branco-t (regi neven Avenida Central), Rio kozpontjat atszelo utat is a parizsi boulevardok mintajara epitettek, az akkori polgarmester, Pereira Passos otlete nyoman, az ut ket oldalan gyonyoru eklektikus epuletekkel).

Theatro Municipal

Av. Rio Branco akkor

Av. Rio Branco most


De nem ez volt az egyetlen magyar ejszaka mostanaban. Andi a blogomon keresztul talalt meg, ami allitasa szerint az egyetlen Riorol pozitivan nyilatkozo webtartalom. Nyilvan ez nem igy van, mindenesetre o elegge be volt parazva a rioi uttol, ahova egyebkent edesanyjaval egyutt az occset kisertek az itt megrendezett gombfoci vb-re. Masodik napja voltak itt, mikor talalkoztunk, es akkor (meg) nagyon lelkesen meseltek, hogy Rio nem is felelmetes, es milyen jo a kornyek ahol laknak. Igen, mivel Leblonban szalltak meg az elso par napon, de ez meg nem eleg, konkretan a mellettunk levo hazban bereltek egy apartmant!! Vegulis nem nagy varos... :D Az eredetileg halaszlefozesnek szant estebol vidam magyaros palinkazas lett. :) Kaptunk mindenfele szuvenirt (kolbasz, turo, Pilota keksz es Vanilias karika, hazi palesz, stb.), ezt a listat jegyezze csak meg mindenki, aki valaha errefele jarna latogatoba! :D 

A sracok amugy parosban es csapatban is vilagbajnokok lettek, Tomi egyeniben 3. Elneztunk a versenyre kicsit, szinte csak magyarok es brazilok voltak, bar allitolag masok is kepviseltettek magukat, csak kevesebben jottek, meg addigra mar elhuztak. Nekem fogalmam nem volt, hogy egyaltalan letezik ilyen verseny, nemhogy meg jok is vagyunk benne! :D Kiraly volt egyebkent ennyi magyart itt latni, ilyen azert ritkan esik meg errefele. Meg egy estet talalkoztunk aztan, de mondhatni ez mar csak a bonusz volt, ugyanis lekestek a gepet, igy meg par napot maradniuk kellett. Itt es most leirom, hogy ha ilyen meg egyszer elofordulna valakivel, ne az en lelkemen szarodjon, hogy en nem szoltam, mert most akkor szolok: a rioi nemzetkozi repter (Galeão) kurvamessze van! Nagy makkal ki lehet erni fel ora alatt tolunk, mert van egy alagut kozel. De inkabb 1 orat kell szamolni, illetve csucsidoben masfelet is akar, biztos, ami biztos. Rio deli resze (Zona Sul), ahol a turistak nagy resze mozog, nem tunik nagynak, de ettol meg Rio bazinagy varos, hatalmas tavolsagokkal, es meg hatalmasabb forgalmi dugoval. A bonusz esten aztan potoltuk az elmaradt fozest, bar a halaszlebol paprikaskrumpli lett, de ezt senki nem banta. :) 

Es visszaszamlalas indul: a magyar estek legjava csak most fog kezdodni, ugyanis 10 nap mulva jon draga Bence ocsem!! :))


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Jó a blog,olvasom rendszeresen.Tetszik,hogy széles képet kap az olvasó a brazil életről.Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Koszonom szepen, kedves toled! :)

    VálaszTörlés